Recepty, které vás naladí na jaro + tipy someliéra

Recepty, které vás naladí na jaro + tipy someliéra

03.03.2021 Jana Čiháková

Připravte si lahodné pokrmy, které vás naladí na jarní vlnu. Přinášíme recepty a protože se k nim přímo nabízí i báječná vína, přidali jsme i tipy na skleničku, která chutě jídel pozvedne.

„Jarní pokrmy jsou obvykle plné svěžesti, bohatých chutí a intenzivních vůní. Vždy je proto třeba volit takové víno, které pokrm na základě podobných vlastností báječně podpoří. Jasnou volbou jsou tedy lehká a svěží mladá vína, která nás po těžké zimě osvěží a povzbudí. Od věci ale není také zvolit víno, které bude kontrastní, ale ve výsledku vytvoří vyvážený a bezchybný celek,“ říká someliér Petr Mašek.

Someliér doporučuje

gallery

Kopřivovo-špenátová směs

Budete potřebovat:

200 g listů mladých kopřiv, 200 g špenátu,1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci másla, 1 vejce, sůl a pepř

Postup:

Listy kopřiv dopředu spařte, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky a společně s cibulí chvilku restujte. Poté přidejte kopřivové listy a špenát. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a promíchejte. Hotovou směs můžete podávat jako přílohu či jako předkrm s kouskem pečiva

TIP someliéra:

„K svěžímu předkrmu, jako je tento, je ideální volbou aperitiv v podobě sklenky šumivého vína. Prosecco Mionetto D.O.C. Brut, které vyniká svěží chutí s tóny jablka a citrusů, se bude hodit skvěle,“ říká Petr Mašek.

Přečtěte si také: Pyré hlásí vzestup, tak jej vyzkoušejte

Bramborovo-kedlubnová polévka

Budete potřebovat:

3 kedlubny, 3 brambory, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 l vývaru, 3 lžíce másla, 1 smetanu na vaření, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř, bylinky na ozdobení

Postup:

Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévku zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.

TIP someliéra:

„Specifická polévka z kedlubny, která je plná netradičních chutí, si zaslouží také netradiční víno. Báječně jej chuťově doplní Freixenet Pinot Grigio Garda DOC, u kterého dominuje květinová vůně s jemným ovocným charakterem. V chuti je víno doplněno jemnými tóny svěžího citrusu,“ radí Petr Mašek. 

Voňavé kuřátko na tymiánu s mandlovou nádivkou

Budete potřebovat:

Na kuře: 1 celé kuře, 4 lžíce másla, 1 šalotku, hrst čerstvého tymiánu, sůl, 1 citron

Na nádivku: 4 ks staršího pečiva, 3 vejce, hrnek mléka, hrst špenátu, hrst petržele, 2 hrsti oloupaných mandlí, sůl a pepř

Postup:

Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přilijte trochu mléka a nechte odstát. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte. Poté přidejte udušený špenát, čerstvou petržel, mandle, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní namočené pečivo.

Z bílků vyšlehejte sníh, který do nádivky jemně vmíchejte. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. Kuře vložte do pekáče, přidejte nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián, citron a sůl. Pečte na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.

TIP someliéra:

„K drůbeži se obecně doporučují zejména bílá suchá vína, která budou navíc báječně ladit také k jarnímu menu. K tomuto pokrmu bych jednoznačně doporučil bílé víno značky i heart Riesling. Aroma připomíná zralé sadové ovoce, zejména broskve a meruňky, s jemným podtónem minerality. V chuti je pak ovocné, šťavnaté s hezky vyváženým poměrem cukru a kyselinky,“ doplňuje someliér Petr Mašek.

Svěží citrónový koláč

Budete potřebovat:

Na korpus:

200 g hladké mouky, 130 g másla, 60 g cukru moučka, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z 1 citronu

Na krém:

250 g cukru krupice, 100 g másla, 4 vejce, kůru ze 3–4 citronů, 100 ml šťávy z citronu

Postup:

Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů. Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.

TIP someliéra:

„Sladká tečka, i když s kyselejší chutí, si zaslouží také sladší víno. Můžete proto zvolit sladší tichá vína či sáhnout po něčem extra, jako je třeba španělská cava. Freixenet Carta Nevada Semi Seco s vyšším obsahem zbytkového cukru bude pro toto spojení perfektní,“ doporučuje Petr Mašek.

Zdroj a foto Pepr Consulting


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.