Restaurace nečeká nic dobrého! Až třetina skončí

Restaurace nečeká nic dobrého! Až třetina skončí

22.11.2021 Edenred, shutterstock

Z české gastronomické mapy může zmizet více než třetina restaurací a hospod. Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred mezi 236 majiteli restaurací.

Pokračovat v podnikání nyní chce přes 43 procent provozovatelů restaurací. Další pětina pak zatím také nehodlá končit, ale připouštějí změnu názoru v případě, že by přišla další výrazná omezení jejich podnikání spojená s koronakrizí.

„I přes současná čísla vycházející z tohoto průzkumu, vidíme odhodlání většiny majitelů restaurací v podnikání pokračovat a snahou naší společnosti je být pro ně silným partnerem a oporou,” říká obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna.

Málo lidí, ale ceny vysoké

Gastrosektor kromě nejasného výhledu aktuálně čelí hned několika nepříznivým okolnostem najednou. Restaurace trápí zejména úbytek hostů. Celkem 72 procent uvádí, že k nim chodí méně lidí, než jak byly zvyklí před koronavirovou krizí. Po posledním uvolnění také letí nahoru ceny surovin, což negativně vnímá 6 z deseti provozovatelů restaurací. Téměř stejně si ale restaurace stěžují na nedostatek personálu.

Edenred se dotázal i současných návštěvníků restaurací (průzkum mezi 1 204 respondenty). Více než třetina Čechů (36 procent) přiznala, že návštěvy restaurací v důsledku koronavirové pandemie omezila, další skoro desetina pak do nich na jídlo přestala chodit úplně.

„Z obou stran máme potvrzené, že restaurace čelí obrovskému výpadku počtu hostů. Stále mnoho lidí je na home office a vaří si doma, další si nosí jídlo s sebou do práce. Motivaci zajít do restauraci nemají ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku,“ doplňuje Petr Šorna.

Zvyšující se náklady promítlo do cen jídel zatím 54 procent restaurací. Nejčastěji ceny zvýšily do pěti procent. Zvýšení útrat v restauracích pak hlásí i 2/3 strávníků. Nejčastěji jejich útrata vzrostla do deseti korun.

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.