recepty  

Rizoto s kopřivami (risotto alle ortiche)

Rizoto s kopřivami (risotto alle ortiche)

27.05.2015 Šárka Škachová (www.gurmanka.cz)

Podle možností přidáme i jiné jarní bylinky, např. červený šťovík.

Doba přípravy: 5 minut příprava + 25 minut tepelná úprava, pro 4 osoby

Ingredience: 450 g rýže na risotto (arborio, carnaroli, vialone nano), 2 šalotky, 150 g kopřivových lístků, 1 sklenka bílého nebo růžového vína, zeleninový vývar podle potřeby, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 50 g másla, olivový olej, sůl

Postup: Kopřivové lístky omyjeme, osušíme, pokrájíme a orestujeme na olivovém oleji s drobně pokrájenou šalotkou. Přidáme rýži, podlijeme vínem, promícháme a necháme odpařit alkohol. Postupně přiléváme po menších dávkách horký zeleninový vývar a při vyšší teplotě za častého míchání vaříme až do změknutí rýže. Závěrem vmícháme do rizota máslo a parmazánský sýr. Pokud je to nutné, přidáme trochu soli.



 

 


Mohlo by vás zajímat

Osud jménem ořechový dort

17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.

Netradiční okurková polévka s avokádem a mátou

26.08.2015 | "Tato unikátní polévka zasytí a zároveň osvěží. Když ji uděláte hustější, můžete si ji vzít s sebou třeba i na oběd do práce,“ doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Gazpacho z červené řepy s kozím sýrem

25.06.2015 | Tento recept můžete obměnit také tím, že místo červené řepy a pažitky použijete dvě menší okurky a bazalku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.