10.05.2012 Redakce
Moravská a česká růžová vína se objevují na našich stolech stále častěji a jejich obliba rok od roku stoupá. Přesto občas někdo tápe a neví, co si má o růžovém vlastně myslet? Je víc červené, nebo bílé? Je to pití pro dámy, nebo má své místo i na pánské party?
Mezi lidmi ještě stále kolují úsměvné teorie, že rosé vzniká slitím červeného a bílého vína. To má opravdu s realitou pramálo společného. Růžová vína se stejně jako červená vína vyrábějí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení. To znamená, že z rozemletých hroznů se během krátké doby stačí uvolnit jen část červeného barviva, pak se mošt od slupek oddělí a víno se dál zpracuje běžným způsobem jako víno bílé. Tento výrobní postup dodává vínu lákavou svěžest, kterou od růžových očekáváme.
Obě vína jsou lehká, svěží a jemná. Jejich výroba se ale liší technologií. Vína označená jako klaret se lisují z nepodrcených celých hroznů, slupky tak nepřijdou do kontaktu s moštem, a tím pádem se neuvolní žádné barvivo. Víno je pak na rozdíl od rosé čiré a bez tříslovin.
Tento mýtus už snad ani není možné brát v dnešní době vážně. Moravská a česká růžová vína jsou oblíbená jak u mužů, tak u žen zejména proto, že jsou lehká a výborně se hodí k jarnímu a letnímu období v našich končinách. Dnes už se také ví, že přiměřené množství vypitého vína prospívá našemu zdraví. Jedna láhev 0,75 l se hodí akorát pro dvě osoby – ženu a muže. Žena si dá jednu sklenku, muž dvě a kousek, láhev je dopita a oba jsou zas o kousek zdravější.
Jedná se o sofistikovanou metodu míchání různých odrůd tak, aby bylo dosaženo požadované harmonie a výsledné víno vynikalo nejlepšími z vlastností spojených odrůd. Nebojte se tedy růžových vín cuvée a poznejte nový svět růžového pokušení.
Více o moravských a českých růžových vínech na www.ruzove.cz.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.