17.10.2011 Redakce
Exotické ovoce kaki je malým oranžovým zázrakem - nabije vás energií, posílí vaše kosti, imunitní systém i metabolismus, sníží množství choleserolu v krvi, pomůže při stresu, únavě a nervozitě a zmírní i svalové potíže.
Kaki Persimon Bouquet je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které svým tvarem podobá broskvi a rajčeti. Plody jsou typické svým výrazným kalichem sestaveným ze čtyř lístků u stopky plodu. Persimon Bouquet dozrává na podzim a má pevnou, chutnou dužinu.
Persimon Bouquet je obchodním názvem uvedeným v osvědčení o kvalitě a původu Ribera del Xuquer ve španělské Valencii. Tato odrůda neobsahuje žádná zrníčka ani jadérka a lze ji uchovávat po velmi dlouhou dobu.
Velikost kaki je okolo 6 – 9 cm a jeden plod dosahuje váhy 200 až 400 g.
Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Kaki Persimon Bouquet obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Především vitamin C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a mangan.
Kaki Persimon Bouquet roste na opadavém subtropickém stromu, který je díky své tvrdosti a struktuře velmi podobný ebenovému dřevu.
Předností odrůdy Persimon Bouquet je jednoduchost konzumace. Slupka čerstvých plodů se narozdíl od asijských odrůd nemusí loupat, díky čemuž je možné si pochutnat na celém ovoci.
Ovoce kaki se poprvé objevilo v 7. století v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy dorazilo přibližně mezi 17. a 19. stoletím. Toto ovoce se nejprve začalo pěstovat ve Španělsku v regionech Katalánsko, Andalusie a Valencie.
Poté, kdy se Persimon začal v polovině 20. století pěstovat ve Španělsku, zejména v oblasti Ribera Alta del Xuquer, byla vyšlechtěna revoluční odrůda: má jasně oranžovou barvu a daří se ji především v sadech ve Valencii, odkud putuje do celého světa.
Existují stovky odrůd kaki, zejména v Číně a Japonsku, odkud toto ovoce pochází. Jednotlivé odrůdy se liší v mnoha aspektech: velikostí, tvarem, barvou, chutí či tvrdostí dužiny. Španělský Persimon Bouquet pochází z oblasti Ribera Del Xuquer ve Valencii, kde byl vyšlechtěn.
Dvě nejdůležitější odrůdy na evropském trhu jsou ovoce kaki Persimon Bouquet, pěstované v oblasti Valencie, a Sharonovo ovoce z Izraele. Odrůda kaki Persimon Bouquet je větší a barevnější a dříve se dostává na trh; Sharonovo ovoce dozrává v prosinci a lednu.
Hlavní odlišnost se skrývá v původu. Jedná se o původní odrůdu z kraje Ribera del Xúquer – tato oblast, příznivé podnebí a místní zemědělci dodávají této odrůdě zvláštní hodnotu.
Od poloviny 20. století pěstovali zemědělci ve Valencii kaki pouze pro svou potřebu; v 70. letech vzbudilo toto ovoce zájem spotřebitelů. K dalšímu způsobu rozšíření prodeje tohoto ovoce však došlo až v roce 1997. Do té doby se plody konzumovaly až po dozrání, kdy zčervenaly a změkly; ovoce bylo velmi sladké, avšak obtížně se s ním manipulovalo a obvykle se muselo velmi rychle prodat.
Persimon Bouquet se sklízí ručně v sadech ve Valencii během září a října. Po utrhnutí je uložen do malé nádoby a převezen do skladu, kde se všechny plody omyjí vodou a roztřídí podle velikosti a barvy. Sklizené ovoce poté projde procesem, během kterého ztrácí trpkost. Po ručním zabalení Persimon Bouquet putuje přímo k zákazníkům a po celou dobu přepravy je ovoce chlazeno. Ovoce se skladuje a přepravuje při stabilní teplotě 0 – 2 °C a relativní vlhkosti vzduchu cca 80 – 90 %. Pokud teplota překročí tuto hranici, ovoce ztrácí svou tvrdost. Každému plodu je během sklizně věnována extra péče a jsou dodržovány všechny předpisy o kvalitě. Jedině tak je možné sklizené ovoce označit za kaki Persimon Bouquet schválené regulačním orgánem. Během toho procesu jsou uplatňovány také všechny postupy a kontroly obchodních partnerů společnosti Anecoop. Zákazník má díku tomu zaručeno, že každé kaki opatřené etiketou Persimon Bouquet prošlo těmi nejpřísnějšími kontrolami.
Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří Persimon Bouquet mezi ovoce, které nejvíce prospívá lidskému organismu. Obsahuje například velké množství vitaminu A, který je nezbytný pro vývoj lidského plodu a růst malých dětí. Plody jsou bohaté na vlákninu, která podporuje pohyb střev, a díky obsahu pektinu pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi. Pro svůj optimální obsah glukózy je Persimon Bouquet také jedinečným zdrojem energie.
Ovoce Persimon Bouquet dále obsahuje všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody jsou bohaté na fosfor – nepostradatelnou minerální látku pro lidskou tkáň a lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.
Persimon Bouquet posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimo to přispívá ke zdraví a pevnosti kostí.
Ingredience: 3 ks kaki Persimon Bouquet, 600 g vepřové panenky, 1 kg brambor, bazalka, tymián, šalvěj, grilovací koření,sůl, 2 cl rumu nebo brandy, lžíce medu
Postup: Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžíci rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme asi 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.
Ingredience: 4 kaki Persimon Bouquet, 2 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy,1 lžíce máku, 200 g fazolek, 150 g rukoly, 100 g prosciutta
Postup: Z medu,oleje, citronové šťávy a máku ušleháme zálivku a dáme vychladit. Fazolky omyjeme a krátce asi 2 až 3 minuty spaříme v osolené vodě, necháme okapat a vychladnout. Rukolu opláchneme, omyté kaki rozpůlíme a nakrájíme na tenčí plátky. Promícháme s fazolkami, přidáme plátky prosciutta a dochutíme zálivkou.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.