SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 Jana Čiháková

Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

"Doporučujeme teplotu 72 stupňů alespoň po dobu deseti minut, a to i v jádře masa," uvedl Fošum. Maso by podle něj nemělo být delší dobu převáženo bez chlazení nebo naloženo několik dní. Lidé by podle materiálu, který připravilo ministerstvo, měli také myslet na jiné nože a prkénka pro přípravu syrového masa a ostatních potravin, což zabrání takzvané křížové kontaminaci.

Mikroorganismy z potravin mohou způsobovat onemocnění trávicího traktu, nejčastěji se projevující průjmem, horečkou, nevolností, zvracením nebo bolestmi břicha.

V létě jsou podle přednosty Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Milana Trojánka častější kampilobakteriózy z nedopečeného kuřecího masa, salmonela se vyskytuje méně často. Loni bylo kampilobakterióz více než 13.000 případů, salmonelóz přes 7700. Letos 4600 a 1700 případů.

Při vysokých teplotách mohou podle MZd vznikat v potravinách živočišného původu dusíkaté heterocyklické sloučeniny, během hoření pak polycyklické aromatické uhlovodíky. Z dusitanů a bílkovin vznikají nikrosaminy, které odborníci považují za karcinogenní, tedy způsobující vyšší riziko vzniku rakoviny.


Mohlo by vás zajímat

VINAŘSKÝMI AKCEMI TO ŽIJE! TIPY, KAM ZAVÍTAT

21.07.2024 | Vínomilci, zbystřete! V České republice to poslední dobou žije vinařskými akcemi, které vám doslova vyrazí dech. Celoročně se konají různé spojené s moravskými a českými víny, je jich opravdu spousta. Ale co je nejvíc top? Určitě vinobraní! Tyto slavnosti jsou zkrátka zážitkem roku a lidé je milují. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.