SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 Jana Čiháková

Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

"Doporučujeme teplotu 72 stupňů alespoň po dobu deseti minut, a to i v jádře masa," uvedl Fošum. Maso by podle něj nemělo být delší dobu převáženo bez chlazení nebo naloženo několik dní. Lidé by podle materiálu, který připravilo ministerstvo, měli také myslet na jiné nože a prkénka pro přípravu syrového masa a ostatních potravin, což zabrání takzvané křížové kontaminaci.

Mikroorganismy z potravin mohou způsobovat onemocnění trávicího traktu, nejčastěji se projevující průjmem, horečkou, nevolností, zvracením nebo bolestmi břicha.

V létě jsou podle přednosty Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Milana Trojánka častější kampilobakteriózy z nedopečeného kuřecího masa, salmonela se vyskytuje méně často. Loni bylo kampilobakterióz více než 13.000 případů, salmonelóz přes 7700. Letos 4600 a 1700 případů.

Při vysokých teplotách mohou podle MZd vznikat v potravinách živočišného původu dusíkaté heterocyklické sloučeniny, během hoření pak polycyklické aromatické uhlovodíky. Z dusitanů a bílkovin vznikají nikrosaminy, které odborníci považují za karcinogenní, tedy způsobující vyšší riziko vzniku rakoviny.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.