13.12.2022 Jana Čiháková
Blíží se vánoční svátky a s nimi také tradiční štědrovečerní menu. Vedle bramborového salátu v něm nesmí chybět smažený kapr či řízky, pro jejichž přípravu je potřeba nemalé množství oleje. Jeho správná likvidace může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom mají 4 z 5 Pražanů, vhodný způsob recyklace však praktikuje pouze třetina z nich. Vyplývá to z průzkumu pro Pražské vodovody a kanalizace.
Více než polovina dotázaných Pražanů likviduje použitý olej jedním z nesprávných způsobů. V kuchyňském dřezu končí ve 20 % domácností, 14 % ho vylévá do toalety. Dalších 16 % ho sice přeleje do uzavíratelné PET lahve, tu však vhodí do směsného odpadu. Správně by však tuto nádobu měli umístit do kontejneru určenému k recyklaci jedlých tuků a olejů, případně ji odvézt do sběrného dvora.
Druhý způsob správné likvidace není úplně praktický, což potvrzují předchozí pokusy o tato řešení v jednotlivých pražských částech. Kromě vzdálenosti jednotlivých dvorů byla hlavní výtkou obyvatel Prahy také omezená otevírací doba. Řešením mají být speciální kontejnery, které jako ideální způsob recyklace určuje 83 % Pražanů. Proč je ale využívá pouze třetina (33 %) z nich?
Menší černé kontejnery, nejčastěji s oranžovým víkem, byly v posledních letech rozmístěny do ulic Prahy pro snazší způsob recyklace olejů. Bohužel jich je ale v ulicích málo. Dle dostupných údajů na webových stránkách jednotlivých městských částí se jich průměrně nachází na území jedné z nich přibližně 20. Na Praze 1 ale například pouhých šest, naopak Praha 10 se může pyšnit 42 kontejnery.
Nízkou dostupnost potvrzují také data z průzkumu. Pouze 33 % respondentů potvrdilo, že se v blízkosti jejich bydliště nachází kontejner k recyklaci olejů. Naopak 51 % tuto možnost dle svých slov nemá, 16 % si není jisto.
Vylévání použitého oleje do odpadů je v Praze bohužel stále velmi častým jevem. Domácnosti praktikující tento způsob likvidace si tím zadělávají na nemalé problémy, které mohou zaměstnat jejich už tak namáhané peněženky. Tuky v odpadech tuhnou, zachycují nejrůznější nečistoty a postupně tak ucpávají odpadní potrubí. „Často mají lidé ještě litinové potrubí, které se ucpe poměrně snadno a vede k vytopení bytu,“ uvádí Anatoliy Pryyma, instalatér ze společnosti Prima Servis. Zároveň potvrzuje, že oprava je často náročná, a to i finančně. „Průměrná cena za řešení ucpaného odpadu se pohybuje v jednotkách tisíc. Při složitějších opravách přesáhne i deset tisíc korun,“ dodává Pryyma.
Sběr dat byl realizován na vzorku 1000 Pražanů během listopadu 2022 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.
Víte, že:
Ročně se v Praze spotřebuje 18 kg jedlých tuků na hlavu? To je dohromady více než 23,5 milionů kg tuků na území Prahy. Třetina tohoto množství končí dle průzkumu v odpadních trubkách.
21.07.2024 | Vínomilci, zbystřete! V České republice to poslední dobou žije vinařskými akcemi, které vám doslova vyrazí dech. Celoročně se konají různé spojené s moravskými a českými víny, je jich opravdu spousta. Ale co je nejvíc top? Určitě vinobraní! Tyto slavnosti jsou zkrátka zážitkem roku a lidé je milují. Pojďme se na ně podívat zblízka.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.