26.05.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Ušetří nám čas a energii kupované směsi na špagety, nebo se vyplatí uvařit si těstoviny i omáčku doma?
Pravá boloňská omáčka je perlou nejen italské kuchyně. Voní oreganem, šalvějí a tymiánem, připravuje se z kvalitního mletého masa a červeného vína, vaří se pozvolna až čtyři hodiny, dochucuje se strouhaným parmazánem. A chutná tak, že si musíte minimálně jednou přidat. Představu máte? Vrátíme se tedy zpátky na zem.
Internetové kuchařinky si při výrobě směsi na špagety obyčejně vystačí s gothajem, kečupem, grilovacím kořením, taveným sýrem, česnekem a cibulí. Pokud se nám při čtení seznamu jejich ingrediencí obrací (nejen) oči v sloup a vařit se nám moc nechce, můžeme sáhnout v obchodě po již předpřipravené směsi na špagety, třeba i s těstovinami samotnými. Jde o lákavý způsob, jak ušetřit čas a věnovat jarní večer příjemnějším aktivitám. Jestli ale jde i o způsob chutný, jsme zjišťovali v květnovém redakčním testu.
Testovali jsme senzoricky jak samotné směsi na špagety, tak směsi s těstovinami. A hned na začátku můžeme prozradit a poradit, že lepší je koupit si samotnou směs a čerstvé těstoviny si uvařit doma. Po mnoha měsících, ne-li letech, v konzervách totiž předkládané špagety nejsou zrovna v nejlepší formě. Poživatelné jsou, to ano, ale jde to i lépe a poživatelnost by neměla být jediným kritériem našich chutí. Rozjímat nad konzistencí mokřadu je totiž zábavné na výletě, ne nad těstovinami v omáčce na jídelním stole.
Masa se výrobci samozřejmě nepředali, mnohem větší podíl v konzervách vesměs zastupují levnější kategorie potravin typu rajčatový protlak, mrkev či soja, kterou si v prvním okamžiku můžeme splést s fazolemi. Ilustrační obrázky na obalech nám ale opět slibují hory i s horákem, tu se skvěje strouhaný sýr, tamhle se směje bazalka či mleté maso. Pokud se přičiníte vlastní aktivitou a dokoupením zmiňovaných ingrediencí, můžete si samozřejmě vyčarovat na talíři stejný zázrak.
Zbystřete, pokud se vám konzistence masa zdá příliš mazlavá a krémová jako v jednom z hodnocených vzorků, může to znamenat, že se výrobce snažil zakrýt nepříliš populární ingredienci typu vepřová kůže. Překvapivě dobré maso jsme nalezli v konzervě tuzemské potravinářské firmy a s klidným svědomím můžeme prohlásit, že tentokrát se jim konzerva opravdu povedla.
Špagety ve směsi s omáčkou jsou spíše makaronového typu, které jsou pro výrobu samozřejmě praktičtější, neboť jsou silnější a v omáčce se tolik neutopí. Pozitivněji hodnocené byly špagety kratší, které se lépe konzumují. Překvapivě nejvíce nás zklamaly těstoviny vyhlášené značky, která nelepí, do nichž jsme marně vkládali velké naděje. Nejenže směs obsahovala skandálně malé množství masa, obsah výrobce nahání zbytečně velkým množstvím špaget a kusy mrkve. Nešetří ale na extra panenském olivovém oleji. Přitom by možná jen stačilo investovat peníze ušetřené nákupem levnějšího oleje do pořádné porce masa…
To u vítězného vzorku v této kategorii je maso vidět na první pohled, navíc má výrobek i praktický návod, jak pokrm ohřívat. Poslední vzorek jsou v podstatě příliš drahé špagety v oslazeném protlaku, recept, který si za pár minut připravíte sami doma, i když není jasné, proč by to někdo dělal.
Jak by tedy kvalitní a správné suroviny na boloňskou omáčku měly vypadat? Hovězí i mleté maso je nejlepší vybrat a nechat si umlít přímo u řezníka, pro lepší chuť můžeme přidat i játra, klobásu či pancettu. Červené víno použijeme také kvalitní, hodit se totiž bude i při podávání. Při výběru rajského protlaku i olivového oleje také nestačí „šmejdit“ po nejlevnějších variantách, na chuti výsledného pokrmu se nám vynaložené prostředky stonásobně vrátí.
Pokud jste z časových či praktických důvodů po konzervované směsi přece jen nuceni sáhnout, vybírejte spíše z řady směsí bez těstovin, které si za pár minut můžete připravit sami, sledujete složení výrobku a vybírejte směs s vyšším obsahem masa, bez přídavku barviv a konzervantů.
Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.