21.04.2022 Jana Čiháková
Chléb s máslem, šunkou, sýrem nebo salámem je jednou nejtypičtějších studených večeří. A ačkoli mu nelze vytknout, že není dobrý, shodneme se parně na tom, že jím už nikoho neohromíte. Studené večeře přitom nemusejí být nuda. I ve studené kuchyni panují trendy, které z nouzovky vytvoří dokonalý gurmánský zážitek.
Avokádo a vejce, to je kombinace, která vás nezklame. Avokádo jen nakrájejte na plátky a položte na toast, který jste opekli na másle. Nahoru dejte zastřené vejce. To připravíte tak, že jej vyklopíte do naběračky a ponoříte na chvilku do vroucí vody s trochou octa.
Opečený toast můžete také potřít guacamole. Avokádo a rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte najemno nakrájenou cibulku, koriandr a zakapejte limetovou šťávou.
Plátky chleba můžete také potřít arašídovým máslem a poklást plátky nakrájených jahod. Američané by upřednostnili variantu s džemem namísto jahod, ale naše variace vám třeba zachutná víc.
Chléb zlehka opečte s plátky kvalitního kozího sýra a s ořechy. Po vyjmutí z trouby pokapejte trochu medem, přidejte nastrouhanou hrušku a oblíbené bylinky.
Plátky chleba potřete tvarohem, obložte plátky uzeného lososa. Můžete zakápnout citronovou šťávou a posypat koprem.
Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte k ní čerstvý sýr, sůl a pepř a umíchejte pomazánku. Natřete na plátky chleba a ozdobte plátky pečené dýně.
Pečenou řepu nakrájejte na plátky a poklaďte na chléb potřený tvarohem. Doplňte plátky kozího sýra, ochuťte olivovým olejem, tymiánem, osolte a opepřete. Chvilku zapečte.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.