09.03.2014 Redakce
Co je to vlastně sója a jak se pěstuje?
Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké využití jako potravina. Její název pochází z japonského „shoyu“. Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. Pěstuje se v tropických, subtropických podmínkách a v teplých oblastech mírného pásma. Je sice poměrně rezistentní k teplotním extrémům, ale její růst může být výrazně zpomalen při teplotách pod 18 °C a nad 35 °C. Její výnosy a živinové složení jsou závislé zejména na dostatku vody. Pokud je sója uměle zavlažována, výrazně stoupá její výnos, ale mění se živinové složení. Při zavlažování má totiž sója tendenci zvyšovat obsah bílkovin na úkor oleje.
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.