21.05.2012 Redakce
Dvacítka nejlepších kuchařů se utká v praktickém finále soutěže 25. a 26. května v zahradách Bratislavského hradu v rámci Slovak Food Festivalu a celkový vítěz bude vyhlášen v sobotu 26. května v rámci slavnostního galavečera.
Nová česko-slovenská kuchařská soutěž Primerba Cup 2012 pořádaná společností Unilever Food Solutions ve spolupráci s Československým svazem kuchařů v Praze a Gourmet klubem spěje do svého finále. První ročník soutěže, která si klade za cíl podporu používání lokálních surovin v moderní české a slovenské gastronomii a obecně zvýšení její úrovně a povědomí, bude znát svého vítěze již v sobotu 26. května. Držitel titulu vítěz Primerba Cup 2012 bude vyhlášen na slavnostním galavečeru v bratislavské Refinery Gallery. Velké praktické finále, které rozhodne o vítězi a jako celá soutěž se ponese v duchu motta „Moderní vaření s tradičními regionálními surovinami“, odstartuje v pátek 25. května v rámci 3. ročníku Slovak Food Festivalu. V zahradách Bratislavského hradu bude před zraky diváků a odborné poroty svádět kulinářský souboj 20 nejlepších kuchařů, kteří se kromě profesionálního ocenění utkají také o zajímavou finanční odměnu ve výši 1000,- Euro pro vítěze, 500,- a 300,- Euro pro druhé resp. třetí místo. Všem účastníkům velkého finále bude odměnou za jejich předvedené kuchařské umění atraktivní zahraniční zájezd s gastronomickým zaměřením a další ceny od sponzorů soutěže.
Finálová "dvacítka", deset kuchařů z každé země, se do praktického finále soutěže probojovala z celkového počtu 103 přihlášených soutěžících, z toho 60 účastníků pocházelo z České republiky a 43 ze Slovenska. „Počtem přihlášených profesionálních kuchařů soutěž Primerba Cup několikanásobně překročila účastí soutěžících dosud pořádané soutěže obdobného typu a věřím, že se nám podaří vytvořit novou soutěžní tradici, která bude do budoucna pravidelnou součástí různých festivalů jídel a gastronomie v Čechách a na Slovensku,“ doplňuje Milan Sahánek, šéfkuchař Unilever Food Solutions ČR a mezinárodního rozhodčí Světové federace kuchařů za Českou republiku.
Odbornou porotu Primerba Cup 2012, jež rozhodovala o 30 postoupivších účastnících z teoretického kola do semifinále a současně hodnotila kuchaře v praktických semifinálových kolech, tvořili šéfkuchaři společnosti Unilever Food Solutions pro ČR a SR, zástupci Československého svazu kuchařů, slovenského Gourmet klubu, ředitelka Slovak Food Festivalu Martina Luknárová a také několik známých šéfkuchařů a majitelů vyhlášených českých a slovenských restaurací.
Semifinalisté předvedli v praktickém semifinále nejlépe své dovednosti v duchu moderní regionální gastronomie, které zahrnovaly přípravu čtyř porcí soutěžního jídla (hlavní chod s přílohou - z písemné části) bez cizí pomoci v časovém limitu 1,5 hodiny a prezentování odborné porotě. Pro Mise en place (materiálovou přípravu pracoviště) mohly být podle pravidel Primerba Cup 2012 dovezeny a použity pouze suroviny předem neupravené, s některými mezinárodně uznávanými výjimkami, obvyklými pro kuchařské soutěže. Každý soutěžící byl odbornou porotou hodnocen bezprostředně po svém výkonu podle předem daných pravidel.
„Výkony soutěžících byly na velmi dobré úrovni. Jednotliví kuchaři předvedli, že dobře pochopili zadání a představili inspirativní recepty, z nichž některé jistě využijeme i v Kuchařském servisu Unilever Food Solutions. Naším cílem je podpora používání lokálních surovin v moderní české a slovenské gastronomii a obecně zvyšování její úrovně. Budeme rádi, když se nám podaří tradiční regionální recepty, využívající lokální suroviny, přenést i do běžných restaurací a pohostinství v regionech, kde tento trend upadá,“ uvedl Milan Sahánek, předseda poroty Primerba Cup 2012. „Součástí naší práce je dále předávat naše odborné zkušenosti a vzdělávat kuchaře v obou zemích. Věřím, že nová soutěž Primerba Cup pro profesionální kuchaře jim pomůže orientovat se v aktuálních trendech moderní gastronomie, inspirovat se a profesně dále růst,“ dodal Jaroslav Ertl, člen poroty a šéfkuchař Unilever Food Solutions SR.
Ve velkém finále budou mít kandidáti na titul Primerba Cup 2012 za úkol uvařit v časovém limitu 2,5 hodiny polévku a teplé hlavní jídlo s přílohou. Finalisté budou muset připravit 6 porcí z vlastních surovin podle svého nově navrhnutého menu zahrnujícího povinnou sjednocovací surovinu, kterou se pro finále stal králík (celý, čerstvý v chlazeném stavu). 10 vybraných českých a 10 slovenských kuchařů se spolu utká v zahradách Bratislavského hradu od pátku 25. do soboty 26. května v rámci Slovak Food Festivalu. Jejich počínání budou za účasti návštěvníků, kteří mají vstup na festival zdarma, hodnotit dvě odborné poroty dle předem daných kritérií. První z nich bude bodovat převážně praktické dovednosti soutěžících na jejich pracovišti a hygienu, druhá odborná porota bude senzoricky hodnotit soutěžní menu.
Složení finálové poroty Primerba Cup 2012
- Martin Štangl, zástupce šéfkuchaře La Degustation Bohême Bourgeoise a kapitán regionálního týmu Praha AKC ČR
- Julius Dubovský, exprezident AKC ČR
- Jan Michálek, dlouholetý kapitán národního týmu kuchařů ČR a účastník mnoha prestižních kuchařských soutěží ve světě
- Vladimír Morochovič, hlavní šéfkuchař Sodexo SK a člen Gourmet klubu
- Václav Pštros, šéfkuchař a majitel vyhlášené pražské restaurace U pštrosa a člen týmu AKC ČR
- Jaroslav Ertl, šéfkuchař Unilever Food Solutions SR a prezident slovenského Gourmet klubu
- Milan Sahánek, mezinárodní rozhodčí světové federace kuchařů WACS s nejvyšší rozhodčí licencí A pro celosvětové kuchařské soutěže, manažer kuchařského servisu firmy Unilever pro ČR a SR a šéfkuchař Unilever Food Solutions ČR
Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a ocenění nejlepších kuchařů proběhne týž den, v sobotu 26. května po skončení finálového klání na slavnostním galavečeru v exkluzivních prostorech Refinery Gallery v Bratislavě za účasti odporné poroty, zástupců partnerů a pozvaných hostů z oboru.
Soutěž Primerba Cup pořádá společnost Unilever Food Solutions, Československý svaz kuchařů v Praze a slovenský Gurmet klub. Partnerem finále soutěže je společnost Makro / Metro, která je zároveň partnerem galavečera na počest vítězů soutěže a která dodá suroviny pro přípravu slavnostního menu v rámci galavečera. Dalšími partnery a dodavateli finále soutěže a galavečera jsou společnosti Algida, Electrolux, DeLonghi, La Lorraine, Pilsner Urguell, Středočeský kraj a mediální partner časopis GUEST.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.