02.12.2021 archiv 2019
Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.
Vanilkové rohlíčky, linecké, pracny, perníčky, vánočka, vánoční štola, štrůdl, rybí polévka, kapr, bramborový salát, novoroční čočka, kuba, vaječný likér nebo svařené víno, to jsou nejoblíbenější a netradičnější české vánoční pokrmy a nápoje, které zpravidla nechybějí na našich vánočních tabulích. Přípravy pohoštění pro naše blízké a návštěvy však některé z nás také může lehce stresovat. Není důvod, „vyrazit dech“ můžete i velmi jednoduchými recepty a snadnými triky. Stačí vánoční klasiku, která na našich stolech zkrátka nemůže chybět, trochu ozvláštnit.
Po večeři se můžete blýsknout domácím vaječným likérem nebo výborným cibulovým dipem, který neodmítne žádná návštěva, ať už ho naservírujete s pečivem, nebo čipsy. Šťastné a voňavé!
Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.
Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu zkrátka nemohli dovolit. Dnes si naštěstí vaječný likér nebo také vaječný koňak dopřát můžeme a také si ho dopřáváme. Čím dál častěji se pouštíme i do domácí produkce tohoto likéru. Aby také ne, když jeho příprava není nijak složitá, můžeme si snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a „vymazlit“ si ho dle svého. A pokud si na popíjení „vaječňáku“ nepotrpíte, použijte ho jako ingredienci při pečení vánočního cukroví.
Obtížnost: | Čas přípravy: 20 min. | Porcí: 10-12
Ingredience: 0,5 l tuzemáku, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ lžičky mleté skořice, 6 žloutků, 1 salko, 4 lžíce moučkového cukru
TIP: Nevíte, jak vybírat vajíčka? Poradíme, jak číst kód na skořápce! První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu, 2 - vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část - identifikační číslo chovatele (drůbežárny).
Postup: Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu. Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut. Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5–10 minut.
Během vánočních svátků a vítání nového roku trávíme spoustu času s přáteli a svými nejbližšími, kterým je třeba připravit nějaké pohoštění. Pokud už nechcete u pohádek kromě cukroví pojídat klasické chlebíčky nebo slané tyčinky a řídíte se heslem za málo peněz hodně muziky, zkuste náš tip na cibulový dip z cibule, smetany a žervé. Nejen že si ho připravíte z kvalitních ingrediencí bez jakýchkoliv přídatných látek, které se v kupovaných dipech mohou objevit, ale také na návštěvu uděláte dobrý dojem. Podávejte ho s pečivem nebo brambůrky. Doporučujeme Cyrilovy brambůrky nebo Strážnické brambůrky od Petra Hobži, které mají značku Klasa.
Obtížnost: | Čas přípravy: 30 min. | Porcí: 5
Ingredience: 3 větší cibule, 220 g zakysané smetany, 60 g žervé, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce olivového oleje, hrst kudrnkové petržele, sůl, čerstvě mletý pepř
TIP: Když se řekne kvalitní žervé, napadlo nás jako první Jaroměřické žervé, které zabodovalo v soutěži Regionální potravina.
Postup: Na olivovém oleji osmažte cibulku, aby byla zlatá, až nahnědlá. Poté smíchejte v misce cibuli, smetanu, žervé, ocet a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte na oblíbeném světlém pečivu s posekanou petrželkou.
Odbor administrace podpory kvalitních potravin
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.