20.10.2009 Martin Chlup
Atopickým ekzémem trpí každé páté dítě v ČR, zatímco lupus je u nás poměrně vzácný. Dispozice pro vznik atopického ekzému se dědí, zatímco lupus dědičný není. Obě onemocnění ale mají něco společného. Zaprvé nevíme přesně, proč tyto nemoci propukají. A zadruhé víme, že obě nemoci výrazně ovlivňuje individuální snášenlivost určitých potravin a obecně způsob, jakým se stravujeme.
atopický ekzém (atopická dermatitida) je chronické zánětlivé kožní onemocnění, obvykle alergického původu. V České republice trpí atopickým ekzémem 20% školáků. Jeho projevy mohou zhoršovat vzdušné a potravinové alergeny, jiné dráždivé látky, znečištěné prostředí a stres. Dispozice ke vzniku atopického ekzému se dědí, přesné příčiny propuknutí ekzému však dosud neznáme. Nemoc charakterizuje odchylná (atypická – název vychází z řeckého slova „atopos“) reakce těla na zevní a vnitřní vlivy. Typické jsou silně svědivé pupínky nebo puchýřky. Může se také projevit začervenalými ložisky s šupinami na pažích či bércích. anebo jen suchou popraskanou kůží na bříškách prstů, zápěstí, za ušima. atopický ekzém má mnoho podob. Ekzém kojenecký se objevuje obvykle okolo 3. měsíce. Pupínky a puchýřky až mokvavé plochy bývají nejčastěji na obličeji. u větších dětí se ekzém postupně stěhuje do loketních a podkolenních jamek. Potíže u většiny nemocných naštěstí ustávají do doby dospělosti.
Výběr potravin je důležitý hlavně u dětí. alergie nebo intolerance na určité potraviny totiž aktivují ekzém. Nejčastější potravinové alergeny jsou: kravské mléko, vejce, ryby; některé druhy ovoce a zeleniny (citrusy, kiwi, rajčata, papriky); bílkoviny v obilovinách; ořechy, mandle, kakao, čokoláda, med; luštěniny a sója.
Intolerance na potraviny je velmi individuální. Při zavádění tuhé stravy miminku proto každou novou potravinu zavádějte postupně a pozorujte, nevyvolá-li nežádoucí reakci. rodičům se také doporučuje vést deník stravy dítěte, podle kterého se dají vystopovat potraviny způsobující alergii nebo intoleranci.
Systémový lupus erythematosus (Sle) je chronické autoimunitní onemocnění.Nejčastěji postihuje ženy a dívky od 15 do 45 let. Co vyvolává lupus, není bohužel známo. Choroba je charakteristická záněty, které vznikají v důsledku napadání tkání vlastním imunitním systémem. Lupus není dědičný ani nakažlivý, nelze ho však ani zcela vyléčit. u nás se jedná o poměrně vzácnou nemoc, např. v uSa nebo ve Velké Británii je mnohem běžnější. lupus (latinsky: vlk) je znám od středověku. Typická červená „motýlovitá“ vyrážka na obličeji připomínala prý středověkým lékařům stopy po kousnutí vlka. Dalšími příznaky lupusu jsou velká únava, bolesti a otoky kloubů, vřídky v ústech, vyrážky na hrudníku, ramenou a pažích, vypadávání vlasů, zvýšená teplota, náchylnost k infekcím a mnoho dalších.
Lupus je stále chorobou do značné míry „záhadnou“. léčba je komplikovaná, informace a doporučení mnohdy rozporuplné. dr. Mcdougall, ředitel Střediska zdravého životního stylu při St. Helena Hospital v Kalifornii, poukazuje na to, že výživa má zásadní vliv na imunitní systém, který právě při lupusu selhává. Zatímco v africe lupus donedávna neznali, v uSa jsou afroameričané lupusem nejpostiženější skupinou. Proč? dr. Mcdougall se domnívá, že právě díky typické americké stravě, kterou dobře charakterizují u nás známé „masité“ značky Mcdonald či KFC. Proto s úspěchem doporučuje tradiční stravu založenou na obilovinách a zelenině, bez všech živočišných produktů a s malým množstvím tuků.
Nezapomínejte na to, že důležité je dostatečně a průběžně pít, protože tekutiny pomáhají z organismu odstranit odpadní látky, které mohou zhoršovat (nejen) kožní problémy.
Žádný člověk není stejný, a proto je důležité věnovat velkou pozornost individuální snášenlivosti potravin. Pokud zpozorujete, že vám nebo vašemu dítěti některá potravina zhoršuje příznaky onemocnění, z jídelníčku ji vyřaďte.Přizpůsobte si dietu. dbejte však na to, aby vaše strava byla plnohodnotná. Pokud např. vynecháte maso, musíte si zajistit dostatek bílkovin a dalších látek v mase obsažených z jiných zdrojů, jak jsme o tom nedávno psali v článku „dítě vegetarián?“.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.