17.08.2021 Jana Čiháková
Minipivovary, které produkují 2,5 až tři procenta piva vyrobeného v ČR, už jsou významným zaměstnavatelem. Pracuje v nich už téměř 5000 lidí. Nové projekty zatím nevznikají, čekají na to, až lidé začnou více kupovat pivo od malých výrobců. ČTK to řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
"Každý minipivovar zaměstnává průměrně deset lidí - ve výrobě, restauraci, distribuci. Když je nás 500, tak je to skoro 5000 lidí. A to ty velké pivovary nezaměstnávají," uvedl. Podle Šuráně ale minipivovary hlavně oživují cestovní ruch a život měst a vesnic. "Vzniknou tam pracovní místa, ekonomika, oživují region obrovským způsobem," řekl. Minipivovary podle něj vyhledává stále více turistů. Lidé je chtějí vidět a ochutnat, dodal.
V ČR je 480 minipivovarů, z nichž je kvůli pandemii koronaviru asi 25 zakonzervovaných. "Čekají na to, až lidé přijdou do míst, kde vaří a prodávají pivo," uvedl Šuráň. Některé výroby už jsou podle něj "zmrazené" rok, třeba minipivovar U Supa v Praze 1, který vyprodal pivo a dočasně zavřel. "Praha 1 a Praha 2 jsou mrtvé. Nápory turistů před deseti lety vyhnaly Čechy, kteří se zatím nevrátili objevovat krásu Prahy," řekl.
"Není komu prodávat," řekl prezident. Navíc jsou ovlivněné rostoucími cenami stavebních materiálů a prací. "Bojí se, že jim nepřijdou hosté a navíc se jim projekt zdraží o milion. Kdo začal loni stavět pivovar, tak dnes zjišťuje, že ho to teď stojí o 30 až 40 procent víc a váhá, jestli to rozjet," uvedl.
Letos zatím podle Šuráně otevřelo šest nových minipivovarů, dalších šest nebo sedm je kompletně dokončených a čekají, až začnou lidé více chodit do hospod. "Některé zanikly oficiálně a některé hibernují, ale některé už třeba rok čekají, že se to zlepší," řekl ČTK Ladislav Jakl, prezident První pivní extraligy, občanského sdružení odborných degustací a propagací kvality.
Podle Šuráně už si žádný z minipivovarů nemůže dovolit držet nižší ceny z doby covidu, kdy se snažil uvařené pivo vyprodat. "Podle mě půjdou ceny na podzim o 15 až 20 procent nahoru, až skončí léto a turisté odjedou. Vyletí v říjnu v listopadu, a to nejen od pivovarů, ale od všech, kteří trpěli opatřeními proti covidu, tedy od pekáren, dodavatelů restaurací, prádelen a dalších," uvedl.
Minipivovary zatím nepociťují nedostatek sládků a podsládků, tedy pracovníků v přímé výrobě piva. "Podskalská (střední potravinářská škola v Praze, prestižní pro výuku sládků) jede jako dráha, zájem o sládkování trvá sedm let a stále se zvyšuje. Díky minipivovarům, z nichž každý potřebuje jednoho až dva sládky, vznikla spousta pracovních míst," uvedl Šuráň. Naopak restaurace, které jsou často součástí minipivovarů, shánějí personál velmi těžko. "V Praze neseženete člověka do hospody," řekl. Podle Jakla zatím raději zůstávají v továrnách nebo skladech, protože nemají jistotu, že když se na podzim vrátí z brigád, že se hospody znovu neomezí nebo neuzavřou.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.