19.08.2013 Ing. Olga Hudcová
Zavaříte si okurkový salát či vytvoříte vlastní ovocné chutney (čatní)?
Je po žních, dny se zkracují, ale léto se s námi ještě neloučí! Naopak! Ještě stále má co nabídnout v podobě sezónních plodin. Nudí vás klasické saláty a rádi vyzkoušíte něco nového? Anebo s námi zaexperimentujete a zavaříte si okurkový salát či vytvoříte vlastní ovocné chutney (čatní)?
Kombinace sladké chuti ovoce a slaného sýra může být zajímavá, takřka velkolepá. Přinášíme pár rychlých sladko-slaných salátů pro letní zpestření jídelníčku.
Ingredience: vyzrálé hrušky, hlávkový salát, hermelín, olivový olej, balzamikový ocet nebo pár kapek citronové šťávy
Postup: Salát omyjeme, natrháme na listy a rozložíme na talíř. Hermelín a hrušky nakrájíme na kostičky a rozložíme na salát. Pokapeme olejem a octem a podáváme.
Tip: Hlídáte-li si štíhlou linii, klasickou smetanovou variantu nahraďte „Pepou Figurou“ anebo 30% Stříbrňákem.
Ingredience: nektarinky, lžička citronové šťávy, 125 g cottage sýra, 15 g eidam, lžíce nasekaných oříšků, lžička medu a špetka mleté skořice
Postup: Omyté nektarinky rozkrájíme, přidáme cottage sýr, osladíme medem, posypeme oříšky a nastrouhaným sýrem, dozdobíme skořicí a podáváme.
Ingredience: červený meloun, balkánský sýr, černé olivy a čerstvá máta
Postup: Meloun nakrájíme na kousky, balkánský sýr na kostičky. Smícháme a ozdobíme kolečky černých oliv. Důkladně vychladíme a podáváme dozdobené mátou.
Hlavní „okurková sezóna“, kdy se zavařovaly především „nakládačky“, je takřka za námi. Máte-li dostatek okurků salátových, co si letos zkusit zavařit okurkový salát?
Ingredience: 2,5 kg „salátovek“, 750 g cibule, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl, na nálev: 300 g cukru krystal, 1,5 l vody, 0,5 l octa
Postup: Okurky oloupeme a nakrouháme na kolečka, cibuli nakrájíme na tenká kolečka, vzájemně promícháme. Ke směsi přidáme křen, posolíme a necháme asi 2 hodiny odležet. Zelenina pustí vodu, kterou slijeme. Vzniklou hmotu plníme do sklenic a zalijeme teplým lákem. Příprava láku: Vodu smícháme s octem a cukrem, vše přivedeme k varu, ale dále nevaříme a necháme mírně vychladnout.
Skleničky uzavřeme a sterilujeme 15 až 20 minut při 85 °C.
Tip: Pro milovníky ostřejšího je výborné křen nahradit feferonkou/chilli papričkou.
(chcete-li čatní) je hustá výrazná omáčka. Toto pikantní dochucovadlo se podává především k masu a uzeninám podobně jako například hořčice. Originální chutney pochází z Indie, kde bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Dnes jsou velmi populární ve Velké Británii, ale stále častěji se s touto omáčkou setkáváme i u nás.
Domácí čatní lze připravit z mnoha druhů zeleniny i ovoce. Ze zeleniny jsou to rajčata, papriky, cukety a různé druhy tykví, zajímavou ingrediencí je i rebarbora. Z ovoce se nabízí široká paleta – od švestek, broskví, meruněk přes jablka a hrušky, vyzrálé višně a třešně až po rybíz, angrešt či jahody, brusinky nebo borůvky. Nedisponujete-li plody ze zahrádky, nevadí! Výborné čatní lze připravit i z exotického dováženého ovoce jako je mango, banány, pomeranče, grepy atd. Jakýmsi ukazatelem vhodnosti pro přípravu této omáčky totiž je: „Z čeho se dá udělat marmeláda, to je vhodná surovina i na čatní.“
A co další ingredience? K zelenině i ovoci se během přípravy přidávají rozinky, brusinky, cibule, česnek, dochucuje se octem (klasickým, vinným i jablečným), cukrem (medem) a různými druhy koření (zázvor, muškátový květ, celý zelený pepř a nové koření, často je to i skořice a hřebíček). Fantazii se meze nekladou, některé prameny uvádějí, že existují stovky ne-li tisíce nejrůznějších kombinací. Experimenty jsou naopak vítány. Použít se dá i čerstvá máta, koriandr, kari, tamaryšek, chilli koření, kardamom, kurkuma, mletá paprika a nezbytnou složkou konzervace je samozřejmě sůl.
Ingredience: 500 g ostružin, 140 g krystalového cukru, 140 g červené cibule (nakrájet na kostičky či plátky), 3 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce dijonské hořčice, 150 ml bílého vinného octa, sůl, zelený pepř
Postup: Ve velkém hrnci smícháme ostružiny, cukr, cibuli, zázvor, pepř a hořčici a pozvolna vaříme, dokud se ostružiny nezačnou rozpadat. Podle chuti osolíme, přidáme ocet a asi deset minut povaříme. Poté necháme vychladnout, následně plníme do sterilizovaných sklenic.
Měli bychom mít na paměti, že kyselost čatní by s nekvalitním nádobím (z hliníku) mohla reagovat a výsledná chuť by byla narušena, nemluvě o zdravotním riziku, proto je nezbytné použít například teflonový nebo nerez hrnec.
Tip: Vhodné je před podáním smíchat čatní se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou nebo majonézou a zvýraznit tak chuť pokrmů.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.