Tak otevřou se aneb Jak to bude s restauracemi a bary?

Tak otevřou se aneb Jak to bude s restauracemi a bary?

12.02.2021 Jana Čiháková

V pondělí 15. února 2021 se téměř po dvou měsících v celém Česku s velkou pravděpodobností znovu otevřou hospody a restaurace. I když vítáme, že dlouho trpící gastronomický sektor může opětovně ožít, vnímáme současně neobvyklost okolností, za kterých k tomu dochází. Pro Český svaz pivovarů a sladoven je tak rozhodující především bezpečný návrat hostů do podniků.

"Bezpečné otevření gastronomie a nalezení modelu dlouhodobě udržitelného provozu za jasně stanovených opatření mělo přijít už dávno. Jsme na něj připraveni, ať už je nouzový stav nebo není,” říká výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

 Už na podzim vznikl program Bezpečná restaurace, který umožní otevřít hospody a restaurace, aniž by se staly zdravotním rizikem pro své návštěvníky nebo obsluhu. Jde mimo jiné o souhrn jednoduchých pravidel 3R+S, jejichž dodržování pomůže podnikům zajistit bezpečné prostředí pro hosty.

"Gastro provozy a jejich personál mají velké zkušenosti s dodržováním přísných hygienických pravidel a bez problémů zvládnou zavést i další potřebná opatření. I restaurace tak mohou pomoci v boji s pandemií a umožnit nám společně a bezpečně si zajít na oběd nebo na pivo”, dodává Ferencová.

Vyzýváme hostinské k rozvaze!

Víme, že podnikatelé v gastro segmentu mají ohromné ztráty a řada z nich řeší existenční problémy. Každý další den, kdy mají zavřeno, je pro ně nesmírně těžký, protože doposud poskytnuté kompenzace většině z nich nepokryjí ani fixní náklady. Dodržování protiepidemických a bezpečnostních pravidel je však především teď aktuální a nutné pro budoucnost provozoven a pro to, aby se nemusely znovu uzavírat. Živelné otevírání bez jasných pravidel by nebylo rozumné. Svaz tak nabízí všem provozovatelům hospod a restaurací pomoc s aplikací pravidel výše zmíněné Bezpečné restaurace (více na www.bezpecnarestaurace.cz).

Pojďme společně ukázat, že restaurace nejsou zdravotní hrozbou a lidé se nemusejí bát zajít na oběd nebo na čepované pivo.

Koalice ODS, lidovců a TOP 09 vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO) k jednání o situaci po neprodloužení nouzového stavu. Žádá i o možnost, aby její zástupci mohli být přítomni při jednání vlády s hejtmany, sdělila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. O jednání s premiérem požádal i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Není zatím jasné, jaká pravidla budou od pondělí platit, ani zda vláda nezkusí nouzový stav znovu vyhlásit.


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.