20.01.2014 Mgr. Marie Martiňáková
Chcete opravdu zhubnout? A dokážete změnit trvale svůj životní styl a stravovací návyky?
Počet lidí s nadváhou a obezitou roste. Češi se ve statistikách propracovali v posledních letech na přední místa. V České republice je 35 % dospělých s nadváhou a 17 % v pásmu obezity. Zvýšení energetického příjmu spolu se snížením výdeje a celková změna životního stylu se podepisují i na dětech a vzrůstající obezita se objevuje i v nižších věkových skupinách.
Nutno dodat, že na Zemi žije až o třetinu více obézních lidí, než kolik jich trpí podvýživou. U pouhých 5 % lidí váhu ovlivňuje genetika, u zbývajících 95 % pak špatné stravování a nedostatečný pohyb. Přestože váhu řeší častěji ženy, u mužů se tento problém vyskytuje v ještě větší míře. Podle statistik WHO se v průběhu života uchýlí k dietě asi 50 % mužů a 75 % žen.
V obecné rovině rozlišujeme dva druhy diet – dietu redukční a dietu léčebnou, pomáhající nám zvládnout onemocnění a podporující zdraví. Pojmem redukční dieta rozumíme plány úpravy stravy a životosprávy s cílem snížení hmotnosti. Tyto plány mohou mít různou podobu. Kolem redukčních diet panuje také řada dogmat – například v pět večer se má jíst naposled, ovoce se nesmí odpoledne, večeře musí být bez přílohy a nejlépe je nejíst přílohy vůbec, čím méně jídla, tím lépe a podobně.
Většina uvedených diet má krátkodobý efekt a ztráta váhy je ve znamení především ztráty vody. Čím nižší je příjem energie, tím těžší je dodržovat dietu celý život.
Pro většinu lidí je ovšem jednodušší krátkodobě omezit energetický příjem, než trvale změnit životní styl a stravovací návyky.
15.10.2014 | Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
27.08.2014 | „Kuřecí maso je plné hormonů“, „Vnitřnosti nejsou zdravé.“, „Čerstvé maso je nejlepší“. Mýty nebo pravda?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.