14.07.2015 Redakce
Celkem 2 490 lidí si nechalo prověřit svou hladinu cholesterolu v krvi v rámci putovní akce Flora pro.activ. Ta objela v průběhu května a června celkem 30 míst po celé České republice.
Tým odhalil u téměř poloviny proměřených lidí (43 %) zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, a 170 z nich doporučil rychlou návštěvu lékaře, protože pouze režimová opatření by jim ke snížení cholesterolu již nepomohla. Výsledky ukázaly, že nejlépe jsou na tom s cholesterolem Pražané. Nejhorších výsledků dosáhli obyvatelé Ostravy.
„Příjemně nás překvapilo, jak velký zájem o měření základních hodnot byl. Nejvíc akce lákala ostravské. Nejmenší zájem o měření jsme zaznamenali v Králově Dvoře, kde nám nepřálo počasí. Každý zájemce, který se nechal proměřit, měl možnost konzultovat naměřené hodnoty se zdravotní sestrou a nutričním konzultantem,“ říká Petra Kotíková, zástupce organizátora road show.
Proškolený tým, na vybraných místech doplněný o zdravotní sestry a nutriční konzultanty, zjišťoval zájemcům množství tuku v těle, výši krevního tlaku, analyzoval složení těla pomocí InBody a měřil hladinu cholesterolu v krvi. Zejména poslední hodnota je pro zdraví člověka důležitá, jelikož vysoký cholesterol je jednou z nejčastějších příčin infarktu nebo mrtvice. Srdečně-cévní onemocnění stojí v Česku každoročně za zhruba polovinou všech úmrtí.
Na onemocnění srdce a cév, která začínají obvykle zvýšenou hladinou cholesterolu, umírají častěji ženy než muži. Výsledek měření ukázal zvýšenou hladinu cholesterolu u 38 % žen. Mezi muži se potýká se zvýšeným cholesterolem každý třetí (33 %). Vysokou hodnotu cholesterolu, představující velké zdravotní riziko, odhalilo měření u 9 % žen (124) a 4 % mužů (46).
„Hladinu cholesterolu mimo normu jsme odhalili u velkého počtu relativně mladých lidí. Proměřili jsme 283 lidí ve věku do 30 let a mezi nimi mělo hladinu cholesterolu mimo normu 17 %. Případy vysoké hladiny jsme v kategorii do 30 let zaznamenali dva - v Jihlavě to byla 19letá žena a v Ostravě 24letá,“ uvedla Petra Kotíková.
Lidé většinou přicházejí k lékaři až ve chvíli, kdy mají konkrétní problém. To už však nezbývá nic jiného než nasadit léky. Přitom na preventivní prohlídku má člověk nárok každý druhý rok a díky včasnému podchycení problému by mnohdy stačilo jen upravit jídelníček a životní styl. Nejčastěji lékaři doporučují omezit uzeniny a sladké potraviny, nahradit živočišné tuky rostlinnými a zařadit více ovoce a zeleniny.
„Zvýšená hladina cholesterolu je způsobena zčásti vrozenými vlohami a zčásti vysokým příjmem cholesterolu stravou, který najdete v uzeninách a tučném mase, plnotučných mléčných výrobcích, másle, sladkém pečivu, dortech, sušenkách a pochutinách. V českém jídelníčku máme takových potravin nadbytek,“ upozorňuje MUDr. Martina Vaclová, PhD., z Centra preventivní kardiologie 3. IK VFN a 1. LF UK. Zároveň dodává, že ke zlepšení poměru jednotlivých druhů cholesterolu přispívá pravidelný pohyb.
1) Jezte pestrou a vyváženou stravu.
2) Dopřejte si více zeleniny a ovoce. Snažte se zařadit je ke každému jídlu.
3) Vybírejte celozrnné výrobky, a to i chléb či těstoviny. Upřednostňujte rýži natural.
4) Volte dobré tuky – rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový či olivový), kvalitní margaríny a roztíratelné tuky z nich vyrobené.
5) Jezte libové maso a masné výrobky, odstraňujte viditelný tuk. Mléčné výrobky pak vybírejte se sníženým obsahem tuku.
6) Jezte více luštěnin (fazole, hrách, čočka…).
7) Omezujte sůl, použijte bylinky či koření.
8) Pijte čistou vodu, neslazený čaj anebo nízkoenergetické nápoje.
9) Udržujte si správnou tělesnou hmotnost.
10) Pravidelně se hýbejte, alespoň 30 minut každý den.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.