09.07.2021 Jana Čiháková
Také jste si doteď mysleli, že koblihu stačí vybrat od oka? Chyba lávky. Do běžné tržní dítě se totiž dostávají nejen čerstvé výrobky, ale i koblihy mražené. Ty obvykle obsahují sorban draselný a benzoan sodný anebo také éčko, které by rozhodně nemělo přijít „do rukou“ dětem. No a které koblížky naopak doporučit můžeme? Podívejte se na sladké výsledky testu.
Kobliha, někde nazývána jako koblih či koblížek, je pečivo z kynutého těsta, které se nepeče, ale smaží. Kobliha svým tvarem připomíná zploštělou kouli a nejvíce se prodává s ovocnou náplní. Oblíbené jsou ale také čokoládové nebo krémové náplně. Správná kobliha má na sobě specifický světlý proužek, který získává díky smažení ve vysoké vrstvě oleje. Tam plave, dokud nedostane krásně zlatou barvu. Po usmažení se obvykle ručně nebo strojově plní ovocnou náplní a posype cukrem, případně se zdobí cukrovou či čokoládovou polevou. Kvalitu koblihy určuje především její stáří, tedy jak dlouho od usmažení se dostává ke konzumentovi, dále kvalita oleje, v kterém se smaží a samozřejmě kvalitou a množstvím použité náplně. Samotná náplň je pak zajímavá buď obsahem ovoce, nebo například kakaa. Čerstvá kobliha je krásně křupavá na povrchu a vláčná uvnitř.
Koblihy rozhodně nepatří mezi pečivo, které by zaujalo příznivce zdravé výživy. Jak již bylo zmíněno, jde o smažené výrobky s poměrně komplikovaným složením. To je daň za chuť, kterou si vás kobliha hned získá. Přesto si můžete vybrat koblihu podle složení, které se podle jednotlivých výrobců liší. Můžete si například vybrat koblihu s konzervanty nebo bez nich, přičemž čerstvé koblihy obecně mají výhodu v tom, že je neobsahují. Samostatnou kapitolou je mražená kobliha, která musí vydržet delší dobu v chladu, někdy i delší cestu z jiného státu, a nakonec postupné roztávání na vzduchu, kdy je potřeba, aby se neroztekl cukr. Například mražená kobliha dostupná v obchodní síti obsahuje sorban draselný E202 a benzoan sodný E211. Pokud koblihu dáváte dětem, měli byste se vyvarovat barvivu E124, které může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí a některé koblihy ho obsahují. V každém případě doporučujeme číst etiketu u cenovky s koblihou, kde je malým písmem napsáno, zda jde o mraženou nebo čerstvou variantu. My jednoznačně doporučujeme tu čerstvou a vybírat můžete podle výsledků našeho testu.
K testování jsme vybrali deset čerstvých koblih, zaměřili jsme se přitom na ty s ovocnou náplní a typickým tvarem. Koblihy jsme otestovali pomocí senzorických hodnocení a následných laboratorních testů. Všech deset vzorků splnilo zadání, všechny byly opravdu dobré. Žádná z koblih nás tedy nezklamala a rozdíly mezi nimi nebyly nijak výrazné.
Postup všech senzorických analýz byl v souladu s mezinárodními ISO normami. Samotné hodnocení probíhalo v senzorických boxech, analýzu provádělo 12 zaškolených hodnotitelů. K hodnocení byly použity nestrukturované stupnice a na celkové hodnocení byla použita pětibodová stupnice. Celkem se hodnotilo 16 parametrů (vzhled, stabilita kroužku (prstýnku), barva povrchu, krabacení povrchu, rovnoměrnost smažení, nasákavost, suchost střídy, vůně, intenzita a příjemnost sladké chuti příjemnost ovocné náplně, intenzita smažené chuti, žluklá příchutě nebo intenzita pachutí o celkově).
Překvapilo nás porovnávání výživových údajů, zejména obsahu tuku a energetické hodnoty. U hodnocených koblih se obsahy tuku totiž pohybovaly od 5,5 g/100 g do 29 g/100 g a energetická hodnota o 1180 kJ/100 g do 1966 kJ/100 g. U obsahu sacharidů a cukrů výrazné rozdíly nebyly. U některých koblih byl také stanovený obsah vlákniny (např. 2,0 g/100 g).
Text Připravili Eva Řehák-Nováková, foto shutterstock, Martin Honzík
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.