05.09.2019 Jana Čiháková
Celkem 45 výrobků z mlékáren Vysočiny a dalších krajů bylo podrobeno přísnému senzorickému hodnocení a tady jsou výsledky. Kdo si nakonec odnesl zlato?
Nejvíc bodovaly pochoutky z ovčího mléka, které dělá Statek Horní Dvorce, tvaroh Jaroměřické mlékárny a loštická firma A.W. spol. s.r.o, vyrábějící olomoucké tvarůžky. Odborná soutěž je součástí přehlídky Mlékárenský den, již bude město hostit v sobotu. Novinky 22 výrobců tam může ochutnat a hodnotit veřejnost.
Pětičlennou komisi tvořili odborníci, kteří se hodnocením mléčných výrobků zabývají řadu let, řekl novinářům předseda Jiří Štětina z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Výrobky odborníci hodnotili ve čtyřech kategoriích. Důležitá pro ně byla chuť, vzhled a konzistence, obal a inovativnost mléčných výrobků. "Největší váhu má chuť a vůně," uvedl Štětina.
Staročeský tvaroh Jaroměřické mlékárny dostal nejvíc bodů mezi tvarohovými sýry, tvarohy a pomazánkami. Olomoucké tvarůžky firmy A. W. spol. s r. o. mají nejlepší hodnocení v kategorii přírodních zrajících sýrů. Statek Horní Dvorce z Jindřichohradecka dostal nejvíc bodů ve dvou kategoriích. Jeho ovčí jogurty obsadily první dvě místa v kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků a čerstvý ovčí sýr první příčku mezi bílými sýry a specialitami. Statek Horní Dvorce zpracovává ovčí mléko osmým rokem, má 600 dojených ovcí, řekla Michaela Dubová z farmy na dnešním setkání zástupců mlékáren a odborníků v Přibyslavi. Přivezla i zmrzlinu z ovčího mléka, kterou farma vyrábí od června. Nabízí ji s řadou příchutí, včetně ovoce nebo kávy.
"Ochutnali jsme ji ve Francii a velice nás to nadchlo," řekla Dubová k nápadu. Na Mlékárenský den ale statek zmrzlinu nedoveze, protože zatím nemá potřebné vybavení. Prodává ji zatím na farmě, výhledově plánuje prodej do cukráren nebo kaváren.
Mlékárenský den bude v Přibyslavi 28. rokem. Přijede 22 velkých i malých mlékáren, které zpracovávají kravské, kozí a ovčí mléko. Zmrzlinu poprvé doveze firma Tipafrost z Kožichovic u Třebíče. Dnes představila zmrzlinu Skyr z mléčného výrobku podobného jogurtu, který má tradici na Islandu.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.