Třetinu českého trhu s chlebem tvoří speciality

Třetinu českého trhu s chlebem tvoří speciality

29.04.2018 ČTK

Český trh s chlebem se postupně mění. Až třetinu sortimentu tvoří speciální druhy odlišné tvarem, hmotností a netradičními surovinami. Zákazníci jsou také ochotnější dát za kvalitní pečivo víc peněz.

ČTK to řekl předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Z rozmanité nabídky lidé mohou vybírat na Dnech chleba, který bude 9. června v Pardubicích. Pekaři na akci také vyberou ty nejlepší.

"Specifických a měnících se potřeb českých zákazníků jsou si vědomy i velké obchodní řetězce. Nejenže přicházejí s výrobou vlastního pečiva, ale oceňované produkty zařazují do svého sortimentu," uvedl Dřízal.

Podle svazu roste poptávka po chlebu s vyšším podílem žitné mouky, více se prodávají vícezrnné a celozrnné chleby. Ve větších městech je kupují zákazníci, které zajímá zdravý životní styl. Vyhledávají také kvalitní kvasový chléb od regionálních a řemeslných pekáren.

"Po dlouhodobém poklesu, kdy se spotřeba chleba v Česku dotkla pomyslného dna 40 kilogramů za rok, nasvědčuje vše tomu, že nastává období renesance spotřeby kvasového chleba," řekl Dřízal.

Zákazníci rádi chodí do prodejen s regionálním zbožím a kupují lokální pekařské značky. Podle kvalifikovaného odhadu Svazu pekařů sdružujícího 2500 menších pekařství a podle údajů agentury GfK se ve specializovaných obchodech prodá 44 procent celkového objemu chleba a pečiva.

Nejoblíbenějším chlebem ale zůstává klasický pšenično-žitný chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava. Lidé už nekupují celé bochníky, ale dělené části nebo chleby o menší hmotnosti od 500 do 800 gramů. U mladé generace zaznamenávají úspěch výrobky napodobující americký styl života, hamburgerové bulky, hotdog žemle či toastový chléb.

"Jistým trendem je poptávka po bezlepkovém sortimentu, jakkoli Češi nepodlehli mediální vlně kolem škodlivosti lepku na lidské zdraví," řekl Dřízal.


Mohlo by vás zajímat

BURČÁK JE TADY! NENALEŤTE ALE NEPOCTIVCŮM A CHTĚJTE ZÁRUKU ČESKÉHO VÝROBKU

09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.