Tým Czech Chefs přivezl stříbro

Tým Czech Chefs přivezl stříbro

13.08.2013 Redakce

První český soukromý kuchařský tým Czech Chefs, přiletěl v neděli 11.8.2013 z Thajska, kde se zúčastnil už poněkolikáté prestižní celosvětové kuchařské soutěže Pattaya City culinary cup 2013.

Loňské zlato sice neobhájil, zato kromě stříbrné medaile si přivezli i prvenství ve vysoce ceněném hodnocení veřejnosti, která měla možnost ochutnat celé menu a ohodnotit pohledem konzumenta každý tým. "Hodnocení veřejnosti je pro nás snad i cennější, než hodnocení odborné poroty," říká kapitán týmu Jan Davídek, "vždyť naše každodenní práce není o uspokojování speciálních požadavků soutěže, ale o spokojeném běžném hostovi restaurací, ve kterých členové našeho týmu pracují.".

tym

Nejzáludnější disciplínou byl tzv. mystery box, tedy suroviny, určené až těsně před startem přípravy, které musely být použity ve zvláštním chodu. Czech Chefs v něm nalezli kuřecí prsa a místní zeleninu zvanou Thai Gourd, což je něco mezi okurkou a dýní. Tým připravil kuřecí prsa s pistáciovou krustou, dýňové pyré s vanilkou, tykvové ragú a espumu z pečených červených paprik. "Mystery box je těžkou disciplínou, protože nejen že nevíte, jaké suroviny v něm budou, ale na vymyšlení, přípravu surovin a sepsání receptu má tým jen 15 minut," upřesňuje Jan Davídek.

tym2

V tvrdé konkurenci 17 týmů z celého světa ukázali opět, že česká gastronomie není na tak špatné úrovni a že naši kuchaři jsou schopni se postavit na roveň těch nejlepších na planetě. "Naše pozice byla navíc ztížena tím, že jsme měly předepsány suroviny, které smíme použít," vysvětluje Jan Davídek "ovšem samozřejmě, že se jednalo především o suroviny, domácí v Thajsku a tedy většinou zcela nepoužitelné pro kuchyni evropského stylu.". Přesto se ve všech 12 pokrmech sedmichodového menu projevila právě ta špetka českého a středoevropského šarmu, která vynesla tým až ke stříbrné medaili i u odborné poroty.


Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.