V Česku loni o pětinu vzrostla produkce růžových vín

V Česku loni o pětinu vzrostla produkce růžových vín

14.04.2014 ČTK

Rosé si Češi oblíbili, pijí ho již celoročně.

 V Česku loni vinaři vyrobili více než pět milionů litrů růžového vína. Znamená to meziroční nárůst o pětinu. Růžová vína už nejsou sezonní záležitostí. Zatímco ještě před pěti lety využívali vinaři jen zhruba dvě procenta hroznů pro výrobu růžových vín, loni to bylo už osm procent. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od Svazu vinařů. Růžová vína už v Česku vyrábí tři čtvrtiny vinařů. 
    Podle odborníků kvalita tuzemských růžových vín spočívá zejména v dobré geografické poloze. "Vinaři také velmi dobře ovládají technologii jejich výroby," uvedl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. 
    Rosé se v Česku pije celoročně, sezona má ale dva vrcholy. První déletrvající vlnu vysokého zájmu zákazníků vinaři zaznamenávají od května zhruba do konce prázdnin. Druhý vrchol přinášejí Svatomartinská vína v listopadu. 
    Během května a června se po celé zemi koná řada akcí spojených s tímto nápojem. Tradičně sezona začíná na 1. máje u Svatováclavské vinice na Pražském hradě. Degustace pod širým nebem na nejstarší pražské vinici nabídne více než 100 vín zhruba 25 moravských a českých vinařství. 
    Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. V tuzemsku se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. 
    Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování. 


Mohlo by vás zajímat

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.