24.10.2014 Mgr. Jana Uhlířová
„Pokud se má člověk rád, proč by si ubližoval nevhodnou stravou?“ ptá se v našem rozhovoru Lucie Aujeská, lektorka Akademie léčivé výživy, která absolvovala kurzy o celostní přírodní medicíně, ajurvédě a makrobiotice.
Tato lektorka od roku 2008 žije, vzdělává se a pracuje mezi ČR a Bali, kde realizuje projekty zaměřené na zkvalitnění života. Poradila nám, jaká podzimní strava je pro tělo nejlepší a čím si naplnit ledničku i spíž, aby nám naše zažívání poděkovalo.
Strava je jedním z klíčových faktorů, které podmiňují délku našeho života. Je to jednoduché – tělo je živým organismem poháněným právě energií, kterou přijímáme ze stravy. Naše tělo můžeme přirovnat k autu. Jeho životnost závisí na více faktorech, ale jedním z těch základních je kvalita paliva. Pokud dáváme do auta kvalitní čisté palivo, motor běží jako hodinky a má dobrý výkon. Stejně tak je to i s naším tělem. Čím kvalitnější a tím čistší stravu bez chemických dochucovadel, glutamatů a genetické modifikace přijímáme na denní bázi, tím déle je tělo funkční, schopné se regenerovat a odolávat různým situacím.
Pokud chce člověk opravdu žít a netrávit čas obíháním lékařů, měl by se nad svým stravováním zamyslet. A hlavně – pokud se má člověk opravdu rád, tak proč by si měl sám ubližovat nevhodným výběrem stravy? Pečení a vaření někdy zabírá pár hodin času, takže z hlediska časového si nemyslím, že by zdravé jídlo trvalo déle. Naopak. Jde o to si takové stravování vyzkoušet a naučit se nové zpracování potravin. Dnes zdravé jídlo i vizuálně působí velice přitažlivě. A co se ceny týče? Myslím si, že to vychází podobně, především když vidím, kolik zbytečností lidé vozí v nákupních košících… I kdyby zdravé jídlo bylo dražší, sama vím, že ty nejlepší investice jsou do zdraví.
Vše, co obsahuje bílý rafinovaný cukr, především ve formě různých nápojů, v jogurtech, v tyčinkách a podobně. Dále ke stárnutí přispívají konvenční mléčné výrobky, bílé pečivo a maso. Za základní potravinu považuji i vodu, která se dnes bohužel konzumuje v neaktivní formě, která přispívá ke stárnutí.
Ledničku naplňme velkým množství ovoce, zeleniny, různých dochucovadel, jako je miso, kvalitní olivy, hořčice bez bílého cukru, kvašené zelí, kimči a kvalitní za studena lisované oleje. Ve spížce je dobré mít různé druhy semínek, oříšků a čočky, dale pak quinou, amarant, pohanku, cizrnu, celozrnnou rýži, mořské řasy, kvalitní mořskou či himalájskou sůl, med, strouhaný kokos, sušené ovoce, kokosový cukr a jiná přírodnější sladidla. Také je dobré používat bylinky, kvalitní koření bez soli a glutamátů i dochucovadla, jako je třeba nepasterizovaný jablečný ocet, umeocet a tamari sojovou omáčku.
Doporučila bych si o jednotlivých směrech něco přečíst či jít na přednášku. Styl, který s vámi zarezonuje, poté vyzkoušejte na delší dobu. Tím zjistíte, jestli tento způsob stravování funguje a přináší, co právě potřebujete.
Jde to jednoduše, hlavně když má člověk jasně nastavené priority. Z vlastní zkušenosti vím, že vedle fast foodu je většinou obchod, kde se dá koupit zdravější jídlo. Ale i ve fast foodu mají salát, takže se dá vždy vybrat. Já si s sebou v kabelce nosím buď tyčinky, sušené ovoce či kakaové boby jako tzv. rychlou zdravou energii na cestu.
Více na www.akademielecivevyzivy.cz.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.