10.05.2018 ČTK
V Praze přibudou tři lednice v komunitních centrech, kde budou lidé moci darovat jídlo pro potřebné. Jde zatím o pilotní projekt, který má na jedné straně zabránit plýtvání s potravinami a na straně druhé pomoci například seniorům nebo matkám samoživitelkám.
Pokud se osvědčí, počítá se s jeho rozšířením. Dnes to u příležitosti zprovoznění lednice v Komunitním centru a zahradě Kotlaska v Praze 8 uvedla manažerka projektu Veronika Doubnerová.
Další lednice budou v Holešovicích a na Žižkově. Protože organizátoři ještě nemají uzavřené smlouvy s provozovateli, tak přesná místa nezveřejnili. Měly by začít fungovat do léta.
Myšlenka komunitních lednic není nová, v roce 2012 se podle organizátorů objevila v Británii a ve Španělsku, poté začaly komunitní lednice fungovat v Indii, na Novém Zélandu nebo v Německu. Jenom v Británii je zatím 31 komunitních lednic, dalších 30 je připravováno na spuštění. Mezi loňským listopadem a letošním lednem se podle projektové manažerky britské sítě lednic Hubbub Catherine Darraghové podařilo přerozdělit 21.521 kilogramů potravin.
Lednice budou v komunitních centrech, starat se o ně budou koordinátoři, kteří zajistí, že v nich není zkažené jídlo nebo potraviny po datu spotřeby. "Lednice jsou veřejně přístupné - může si tam brát každý, kolik chce," řekla Doubnerová. Koordinátor by měl udělat takové kroky, aby předcházel zneužívání systému, například aby někdo přicházel každý druhý den a celou lednici vybral. "Ale pokud by nebyl nikdo rychlejší, tak mu také bránit nebudeme," dodala Doubnerová.
V Praze i dalších českých městech už několik komunitních lednic je, podle organizátorů současného projektu ale naráží na nepřístupnost pro veřejnost, když jsou například na studentských kolejích.
Podle průzkumů až dvě pětiny Čechů vyhazují jídlo několikrát do měsíce. Za rok tak podle Doubnerové skončí v koši kolem 80 kilogramů jídla na osobu, v přepočtu to představuje až 20.000 korun. V EU je ale průměr hmotnosti vyhozených potravin skoro dvojnásobný.
Aktivit, jak zamezit plýtvání potravin, je v ČR více. Například obchodní řetězce začaly před několika lety nabízet ovoce a zeleninu nestandardních tvarů, tyto plody by v minulosti neprodávaly, zelenina by z estetických důvodů skončila nesklizená na polích.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.