23.05.2022 Jana Čiháková
Cítíte tu svěžest jarního vzduchu? Čerstvost, lehkost, spoustu bylinek a plných chutí? A co takhle to všechno vzít a přenést na talíř? S našimi recepty vám jaro nejen zavoní, ale i zachutná!
Budete potřebovat:
2 zralá avokáda
2 hrsti sedmikrásek
350 g žervé
Sůl
Pepř
Postup:
Avokáda vypeckujte, rozmačkejte pomocí vidličky do hladka. Sedmikrásky nasekejte na co nejmenší kousky. Přidejte k avokádu. Do směsi poté přimíchejte žervé, pomazánku dochuťte solí a pepřem.
Pokud chcete zvednout sytící účinek, můžete do ní přidat 1 až 2 vejce povařená na hniličku, též rozmačkaná vidličkou.
Doporučujeme podávat s žitným pečivem, které má vyšší obsah zdraví prospěšné vlákniny.
Budete potřebovat:
1 středně velké a vykostěné kuře
30 g másla
1 až 2 housky (ideálně 2 dny staré)
1 šalotku
50 g slaniny
2 vejce
Pesto z medvědího česneku
100 ml smetany
Dvě hrsti kopřiv
Hrst špenátu
Olej
Sůl
Pepř
Postup:
Orestujte slaninu, přidejte šalotku, housku si nakrájejte na kostičky a smíchejte s orestovanou směsí. Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Do žloutků přidejte smetanu, promíchejte a přidejte do mísy s houstičkami, bílky vyšlehejte do sněhu. Kopřivy a špenát spařte, nasekejte nadrobno a přidejte k základu na nádivku, nakonec vmíchejte sníh.
Rozložte si kuře na pracovní plochu (kůží dolů), maso osolte a opepřete a potřete pestem. Poklaďte na něj nádivku a zarolujte. Roládu svažte provázkem. Vložte ji do pekáčku a nahoru na ni položte pár plátků másla.
Pečte ji zhruba hodinu, přičemž ji podlévejte výpekem.
Jako přílohu můžete zvolit například šťouchané brambory, bramborové pyré nebo restovanou zeleninu.
Budete potřebovat:
2 šalotky
500 g špenátových listů
200 g mladých kopřiv
hrst piniových oříšků
250 ml smetany
150 g mascarpone
750 ml vývaru
Olej
Sůl
Pepř
Postup:
Na oleji si orestujte šalotku, přidejte proprané listy špenátu a kopřiv a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a nechte provařit. Následně listy tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte smetanu a opět ji nechte provařit. Hotovou polévku podávejte s kopečkem mascarpone, které posypejte oříšky.
K polévce podávejte bagety s bylinkovým máslem.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.