VE JMÉNU JARA (A LÁSKY K JÍDLU):  RECEPTY NA TENTO TÝDEN

VE JMÉNU JARA (A LÁSKY K JÍDLU): RECEPTY NA TENTO TÝDEN

23.05.2022 Jana Čiháková

Cítíte tu svěžest jarního vzduchu? Čerstvost, lehkost, spoustu bylinek a plných chutí? A co takhle to všechno vzít a přenést na talíř? S našimi recepty vám jaro nejen zavoní, ale i zachutná!

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Budete potřebovat:

2 zralá avokáda

2 hrsti sedmikrásek

350 g žervé

Sůl

Pepř

 

Postup:

Avokáda vypeckujte, rozmačkejte pomocí vidličky do hladka. Sedmikrásky nasekejte na co nejmenší kousky. Přidejte k avokádu. Do směsi poté přimíchejte žervé, pomazánku dochuťte solí a pepřem.

Pokud chcete zvednout sytící účinek, můžete do ní přidat 1 až 2 vejce povařená na hniličku, též rozmačkaná vidličkou.

Doporučujeme podávat s žitným pečivem, které má vyšší obsah zdraví prospěšné vlákniny.

KUŘECÍ ROLÁDA S KOPŘIVOVOU NÁDIVKOU

Budete potřebovat:

1 středně velké a vykostěné kuře

30 g másla

1 až 2 housky (ideálně 2 dny staré)

1 šalotku

50 g slaniny

2 vejce

Pesto z medvědího česneku

100 ml smetany

Dvě hrsti kopřiv

Hrst špenátu

Olej

Sůl

Pepř

 

Postup:

Orestujte slaninu, přidejte šalotku, housku si nakrájejte na kostičky a smíchejte s orestovanou směsí. Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Do žloutků přidejte smetanu, promíchejte a přidejte do mísy s houstičkami, bílky vyšlehejte do sněhu. Kopřivy a špenát spařte, nasekejte nadrobno a přidejte k základu na nádivku, nakonec vmíchejte sníh.

Rozložte si kuře na pracovní plochu (kůží dolů), maso osolte a opepřete a potřete pestem. Poklaďte na něj nádivku a zarolujte. Roládu svažte provázkem. Vložte ji do pekáčku a nahoru na ni položte pár plátků másla.

Pečte ji zhruba hodinu, přičemž ji podlévejte výpekem.

Jako přílohu můžete zvolit například šťouchané brambory, bramborové pyré nebo restovanou zeleninu.

JARNÍ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

Budete potřebovat:

2 šalotky

500 g špenátových listů

200 g mladých kopřiv

hrst piniových oříšků

250 ml smetany

150 g mascarpone

750 ml vývaru

Olej

Sůl

Pepř

Postup:

Na oleji si orestujte šalotku, přidejte proprané listy špenátu a kopřiv a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a nechte provařit. Následně listy tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte smetanu a opět ji nechte provařit. Hotovou polévku podávejte s kopečkem mascarpone, které posypejte oříšky.

K polévce podávejte bagety s bylinkovým máslem.

 


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.