Vědci: Kvalitu vína mohou ovlivňovat mikroorganismy v půdě

Vědci: Kvalitu vína mohou ovlivňovat mikroorganismy v půdě

12.05.2021 Jana Čiháková

Vědci Mendelovy univerzity v Brně prozkoumají půdní mikroflóru ve vinicích. Jejich výzkum pomůže obnovit rozmanitost mikroorganismů ve vinařské a vinohradnické praxi s cílem zajistit optimální sklizeň hroznů a kvalitu vína. Do unikátního výzkumu se zapojí odborníci z Ústavu genetiky, Ústavu vinohradnictví a vinařství a Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty MENDELU.

Vědci při svém zkoumání využijí metody molekulární biologie, plynové chromatografie, elektronové mikroskopie či metod masivně paralelního sekvenování k určení úplného spektra půdních mikroorganismů v jejich přirozených podmínkách.

„Naše technologická platforma založená na masivně paralelním způsobu sekvenování pomůže vinařům objevit kompletní mikrobiální komunity ovlivňující množství a kvalitu finálního produktu. Na základě našich výsledků bude možné určit, jak zlepšit produkci a udržet kvalitu půdy pro budoucnost," uvedl Aleš Eichmeier z Mendelea - ústavu genetiky.

Co ovlivňuje kvalitu půdy, hroznů anebo kvašení?

Podle jeho kolegyně Kateřiny Štůskové bude tým vědců zkoumat také přítomnost rodů bakterií mléčného kvašení. „Projekt má multidisciplinární potenciál, protože kombinuje různé vědecké přístupy k porozumění biotických a abiotických faktorů, které přímo nebo nepřímo ovlivňují finální kvalitu vína," uvedla Štůsková. Výsledky přinesou informace o půdních mikroorganismech, které mají vliv na vitalitu révy vinné, kvalitu půdy, kvalitu hroznů a v neposlední řadě na kvalitu kvašení a samotného finálního produktu – vína.

Mezioborový výzkum komplexu půdního mikrobiomu ve vinicích získal podporu z projektu OP VVV Interní grantová schémata Mendelovy univerzity v Brně (Igráček). Dvouletý týmový grant vedený Kateřinou Štůskovou získá v následujících dvou letech téměř 2,5 miliónů korun. Soutěž mezi doktorandy Igráček vyhlásila Mendelova univerzita v Brně poprvé. Z 19 přihlášených uspělo celkem 10 studentských projektů. Hlavním řešitelem a dalšími členy řešitelského týmu studentského grantu jsou doktorandi, přičemž každý studentský grant má svého mentora, který mu poskytuje odbornou a metodickou podporu.

Zdroj: Mendelu, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.