21.03.2010 Radek Jaroš
Největší křesťanské svátky patří svými oslavami, zvyklostmi i symboly zároveň k svátkům nejkrásnějším. Mají po celém světě řadu podob, které se odrážejí i v nepřeberné rozličnosti tradičních jídel.
Bulharskou sváteční tradicí je barvení vajíček na červeno a pečení Velikonočního chleba. Oboje se těsně před Velikonocemi posílá případným tureckým přátelům, ale také příbuzným na znamení úcty. Osoba doručující tento dar často dostává jako poděkování menší peněžní obnos. O Velikonocích je v Bulharsku také zvykem ťukání vařených vajíček jedno o druhé. Lidé postupně mezi sebou bouchají o sebe vajíčka, z nichž jedno pukne pod nárazem toho druhého. Komu vajíčko nepraskne, ten bude mít šťastnější rok.
V Německu se těší velké oblibě velikonoční zajíček. Na Boží hod velikonoční ho toužebně očekávají děti, těšící se na dárečky. Zajíček zanechává v trávě schovaná čokoládová vejce a další sladkosti, jejichž hledání patří k nejoblíbenějším velikonočním činnostem. Německou neobvyklou tradicí je Velikonoční oheň. Na jedno místo se svezou Vánoční stromky, ze kterých se udělá velký oheň na znamení očištění se od znaků uplynulé zimy a přípravy na příchod jara.
V USA jsou Velikonoce již spíše nenáboženským svátkem, takže řada rodin se účastní jen velikonočního veselí, zdobení vajíček v sobotu večer a jejich lovu v neděli ráno. V rodinách s malými dětmi se venku hledají schovaná vejce a sladkosti, pravidelně se velikonoční pátrání po vajíčkách koná i v parku nedaleko Bílého domu. Na velikonoční stůl se tradičně hostům předkládá pečená šunka s čerstvým zeleným chřestem.. Na mnoha místech se konají také velikonoční průvody. Například newyorská Pátá avenue se zaplní lidmi v kostýmech a maskách. Mezi nejoblíbenější patří kostýmy zajíců a také nejrůznější ručně vyráběné klobouky.
V předvečer Velikonoc zaplaví po setmění tisíce lidí ulice. Silně věřící Mexičané se scházejí u kostelů, kde se oddávají tradičnímu zvyku pálení Jidáše. Obrázky a papírové krabice s bonbony a pamlsky pinata, které třímají v rukou, a které mají symbolizovat Jidáše, se věší, pálí nebo se do nich mlátí holí tak dlouho, až se obal protrhne a k zemi se snese záplava sladkostí. Tradičním velikonočním jídlem je zde delikatesní Capirotada neboli zvláštní druh zákusku, který se připravuje z nakrájených okoralých rohlíků, hrozinek, másla, mléka, sýru, hnědého cukru, rajčat, cibule, jitrocele a dalších tajemství mexické kuchyně.
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
02.07.2014 | Letní fejeton od naší bloggerské přispěvatelky (www.loveckydenik.cz). A jaké jsou vaše zážitky s letním grilováním?
10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.