VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

19.07.2024 Jana Čiháková

Za první pololetí letošního roku uskutečnili veterináři asi 170 kontrol prodejců na farmářských trzích po celém Česku. Prohřešky odhalili při 30 kontrolách, tedy v 18 procentech případů. Celkový počet pochybení byl 88, nejčastěji šlo o porušení hygienických pravidel. Loni za stejné období závadu na trzích kontroly odhalily ve 13 procentech případů ze zhruba 180 kontrol. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes řekli novinářům při kontrole trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Právě v metropoli se kontrol koná nejvíce.

Kontroly živočišných potravin na farmářských trzích správa směřuje především do letních měsíců, kdy kvůli vyšším teplotám stoupá riziko nedodržení hygieny a požadovaných teplot. "Nedostatečné chlazení potravin může mít při teplém počasí pro spotřebitele neblahé zdravotní následky,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokuty do 10.000 korun dávají kontroloři na místě, vyšší řeší ve správním řízení. Ředitel dodal, že častější je první případ, ale v tomto pololetí pracovníci správy uložili i pokuty ve výši 15.000, 20.000 a 60.000 korun. K těm se ještě připočítává správní poplatek, který se podle ředitele od července zvýšil z 1000 na 2500 korun.

V případě Prahy kontroloři řeší pochybení častěji, než je republikový průměr. "Někteří trhovci prodávají potraviny bez dostatečného doložení původu, případně jsou produkty nedostatečně označené," uvedla ředitelka pražské SVS Kateřina Březinová. Prohřešky se podle ní týkají také nedodržení předepsaných teplot nebo nedostatečné ochrany výrobků proti hmyzu, nečistotám a další kontaminaci.

PADAJÍ ZÁKAZY

Ředitelka doplnila, že letos zatím ve dvou případech zástupci správy na místě zakázali produkty dále prodávat. "V jednom případě šlo o prodej syrového mléka," řekla a dodala, že zákon dovoluje prodej neošetřeného mléka pouze v takzvaných mlékomatech nebo ze dvora přímo u chovatele. U druhého zákazu prodejce nedokázal prokázat původ masných výrobků, v tomto případě pracovníci správy na rozdíl od prvního případu 23 kilogramů výrobků také znehodnotili.

Mezi nejvážnější prohřešky patří klamání spotřebitele, kdy nabízené produkty nejsou od malovýrobců. Letos na to kontroloři v Praze zatím nenarazili, ale loni podle Březinové ano a za prodej kuřecího masa z velkochovů udělili pokuty v řádu vyšších desítek tisíc.

Letošní dosavadní podíl asi 29 procent kontrol, které odhalily prohřešky, je podle Březinové každý rok v Praze podobný. Ročně pražská správa vykoná asi 60 kontrol. Na té dnešní na náměstí Jiřího z Poděbrad kontroloři narazili u pojízdné prodejny masa a stánku s vejci jen na drobné prohřešky, které vyřešili na místě bez pokut.

Za celý loňský rok provedla SVS na trzích v České republice 397 kontrol, předloni uskutečnila o čtyři kontroly více. Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v 65 případech. Podíl kontrol se závadou poklesl v loňském roce oproti roku 2022 o tři procenta na 16 procent. Mezi nejčastější závady patřily zejména chyby v označování nabízených výrobků.


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.