27.03.2014 ČTK
Vznikla dlouhodobá strategie na ozdravení výživy a prevenci nadváhy.
Česká společnost by se měla naučit zdravě stravovat. Jde o jeden z hlavních cílů Národní strategie ochrany a podpory prevence nemocí, kterou schválila vláda v lednu. Ze statistik totiž vyplývá například to, že zatímco se od roku 1962 zvýšil průměrný věk dožití, věk dožití ve zdraví se nezměnil. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je to důsledek lepšího zdravotnictví a mizerného stravování. Řekl to dnes na brněnské konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu.
"Neustále narůstá počet chorob, které souvisí s nesprávnou výživou. Například onemocnění srdce, cév, dále roste počet lidí s cukrovkou, vysokým krevním tlakem," uvedl Valenta. Zmínil i problém s obezitou. "Dospělých, kteří mají vyšší než normální hmotnost, je více než polovina. V dětství je to více než pětina chlapecké populace. Přitom obezita je také příčinou řady nemocí," řekl.
Uvedl možnosti, jak je možné tyto problémy postupně eliminovat. Potřeba je však zvolit speciální metodiku, protože pouhé informování podle něj nestačí na to, aby lidé změnili stravovací návyky. "Takové návyky se musí stát společenskou normou," řekl Valenta.
Češi jedí příliš cukrů, tuků, soli i některých dalších potravin. Existují však i některé pozitivní trendy, kterými jsou projekty Ovoce do škol a Mléko do škol, čím dál větší zájem o složení a kvalitu potravin, roste spotřeba ovoce, zeleniny či obilovin, klesá spotřeba cukrovinek či alkoholu. Funguje dobře také systém kontroly kvality a bezpečnosti potravin.
Strategie se tak zaměří na několik bodů do roku 2020, který je jejím horizontem. "Chceme přijmout a zavést národní akční plán na ozdravení výživy a na prevenci nadváhy. Nadále chceme podporovat projekt Ovoce do škol. Všechny akce koordinujeme i s jednotlivými ministerstvy," řekl Valenta.
I další snaha cílí na děti, protože návyky z tohoto období si přenášejí do dospělosti. "Chceme podporovat informovanost o vhodné skladbě nabídky školních automatů a bufetů. Rádi bychom děti chránily před vysoce rizikovými potravinami a nápoji," řekl Valenta. Důležité je také dostatečně informovat o nutričních kvalitách potravin vzhledem k tomu, že u většiny lidí se v souvislosti se životním stylem snižuje energetický výdej. "V této otázce chceme spolupracovat i při vývoji nových technologií a receptur pro potraviny, aby lépe odpovídaly současným požadavkům na kvalitu výživy," upřesnil Valenta.
Zdůraznil, že nyní je čím dál těžší tyto problémy řešit, protože potravinářský trh se stále více globalizuje a objevuje se spousta rizik v otázce bezpečnosti a kvality potravin.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.