20.11.2014 Redakce
„Cokoliv vám nechutná, vyplivněte," prozrazuje svůj cestovatelský tip cestovatel a spisovatel Josef Formánek.
Jak, kdy a proč jste začal cestovat? Jaká byla první země, kterou jste navštívil?
Už jako malý jsem chtěl poznat celý svět. Sen se mi vyplnil, když jsem s Mírou Urbánkem založil magazín Koktejl. Moje první cesta byla do Dánska.
Kam se ještě plánujete a chcete podívat?
Do svého srdce.
Narazil jste při svých cestách na českou kuchyni?
Rád jsem ochutnával místní jídla. Nejraději v pouličních stáncích.
Už jako malý jsem chtěl poznat celý svět, vzpomíná známý spisovatel
Těšíte se při návratech na českou kuchyni?
Ano, rád si dám třeba knedlo, zelo, vepřo, kapra nebo kachnu.
Jak se v exotických zemích slaví Vánoce a Nový rok, jaké pokrmy jsou podávány?
V každé zemi to je jiné.
Jaké exotické pokrmy jste na svých cestách ochutnal? Bylo něco, co jste nedokázal pozřít?
Rád mám mořské plody a pálivá jídla. Pozřít jsem nedokázal na Taiwanu vlaštovčí hnízdo.
Jak se na cestách stravujete?
Jím to, co místní lidi.
Jaká kuchyně Vás nejvíce okouzlila?
Mexická, indická, thajská.
Čím Vás tak okouzlil ostrov Siberut, o kterém píšete ve své knize? Ostrov je to zajímavý i z kulinárního hlediska, prý tam žijí lidojedi a ti si nejvíce pochutnávají na lidských uších a prstech. Setkal jste se s nimi?
Lidské maso jsem nikdy nejedl, ale byly prý nejlepší uši, prsty a srdce. Siberut mě okouzlil světem kouzelníků, místem, kde přebývají duše zemřelých předků - ukuii a zlé duše sanitu.
Jak se tam lidé stravují dnes?
Většinou mají k jídlu ságo, což je upečený vnitřek palmy, táro, banány a jednou za týden maso.
Mimo jednoho samí svatí muži v indickém městě duchů Hampi
Poznal jste i účinky léčivých rostlin?
Ano, na Siberutu používají k léčení různé bylinky. Každý šaman, zná všechny stovky rostlin, aby mohl léčit místní domorodce.
Máte nějaký oblíbený nápoj, který si s sebou vozíte na cesty proti bacilům?
Nejlepší je po ránu slivovice a stroužek česneku.
Co byste doporučil českým cestovatelům, jak se vyrovnat s nástrahami cizokrajné kuchyně, a naopak – co by měl každý ochutnat?
Cokoliv vám nechutná a nevoní, vyplivněte. Jedl bych nejvíc tam, kde jedí místní lidi a kde je hodně hostů.
Prsatý muž se po osmi letech vrací na ostrov Siberut a zjišťuje, že se v mnohém změnil jako jeho život. Jedinečný příběh o změně tak velké, že si ji jen těžko dokážeme představit. Kdo je Syn větru a jak ovlivnil příběh Davida Zajíce? Kniha je věnována místům a bytostem, jež zmizely, a láskám, co zůstaly. Pokračování bestselleru Prsatý muž a zloděj příběhů. Knihu zakoupíte na www.smartpress.cz, cena 299 Kč. Pevná vazba s přebalem, 110 x 165 mm, ilustrace Dalibora Nesnídala, 280 stran, kniha vyšla v říjnu 2013.
Josef Formánek napsal pět knih, z nichž román PRSATÝ MUŽ A ZLODĚJ PŘÍBĚHŮ čeští čtenáři nominovali mezi svých 100 nejoblíbenějších knih světa v anketě BBC a České televize KNIHA MÉHO SRDCE. Prodalo se jí již více než 72 tisíc výtisků už ve 12 vydáních.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).
29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.