30.08.2011 Redakce
V rámci tradičního Pálavského vinobraní v Mikulově proběhne 10. a 11. září 2011 za podpory Vinařského fondu a města Mikulov třetí ročník unikátní akce zacílené na široké spektrum návštěvníků vinobraní – Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, Mikulov 2011.
Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně Mikulov 2011 nabídne možnost návštěvníkům Pálavského vinobraní prověřit zajímavou formou své schopnosti vnímání vůní, obsažených ve víně. Objeví tak úzké spojení mezi vínem a vinnými vůněmi, které jsou pro vnímání jedinečnosti toho kterého vína naprosto klíčové.
Hlavní soutěž, která se koná v sobotu 10. září od 10.00 do 17.00 hod. v Gajdoškově sále na zámku Mikulov, je založena na kombinaci praktických a teoretických (nicméně ne nutně expertních) schopností. Aspirant na titul mistra republiky tak bude muset zvládnout poznávání vůní ve víně s využitím renomované učebnice Vůně vína – Le Nez du vin francouzského odborníka v oblasti aromat Jeana Lenoira, poznávání vůní reálných produktů a zodpovědět řadu vědomostních otázek o vůních vín se zaměřením na vína z Moravy a Čech.
Součástí nedělního programu bude mimo jiné také soutěž Malý sommelier, určená dětem do 14 let a jejich rodičům. Koná se od 11.00 do 17.00 hod. na zámku v nástupním sále a zaměřuje se na poznávání vůní a chutí. Součástí mistrovství bude dále také vzdělávací interaktivní expozice vysvětlující propojení moravských vín s jejich typickými aromaty.
Loňského 2. ročníku mistrovství se v předkolech zúčastnilo okolo 1 000 zájemců a samotné hlavní soutěže 391 osob. Mistrovství si již v rámci Pálavského vinobraní vybudovalo pevnou pozici a lze očekávat, že v letošním roce přiláká ještě více soutěžících i diváků. Zajímavostí dvou minulých ročníků byli vítězové resp. vítězky. 1. Mistrovství v roce 2009 vyhrála Marta Vítková z Mikulova a při 2. mistrovství v roce 2010 se museli mistři vinaři a sommelieři poklonit před Adélou Hoffmannovou z Brna. Otázkou je, zda se i do třetice potvrdí, že neomylným čichem opravdu vládnou hlavně ženy.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.