VYPNULI PROUD? CO  A JAK DLOUHO VÁM VYDRŽÍ?

VYPNULI PROUD? CO A JAK DLOUHO VÁM VYDRŽÍ?

01.04.2022 Jana Čiháková a Hana Moualla

Nakoupili jste si do vaší chladničky nebo mrazničky zásoby jídla, ale ejhle. Jako na potvoru došlo k nečekanému výpadku dodávky elektrické energie… Nabízí se obligátní otázka – co teď? Jsou veškeré potraviny odkázány k výletu do odpadkového koše, anebo se dá snad ještě něco zachránit?

Samozřejmě vždy záleží na tom, proti jak dlouhému výpadku proudu stojíte. Jak uvádí portál Bezpečnost potravin, potraviny ve zcela zaplněném mrazáku jsou bezpečné po dobu 2 dní, v poloprázdném po dobu 1 dne. Teplota v lednici by neměla být vyšší než 4 stupně a v mrazáku max. -18 stupňů. Potraviny v ledničce by tedy měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než 4 hodiny.

SLEDUJTE TEPLOTU CHYTŘE

Výhodou technického pokroku moderní doby je, že vybrané modely chladniček, kombinovaných chladniček i mrazniček již nabízí možnost sledování teploty přes chytrý telefon prostřednictvím tzv. SmartDevice boxu, který lze dokoupit, nebo je již instalován uvnitř spotřebiče. Chytrá chladnička může mít řadu dalších funkcí jako instaview, neboli nahlédnutí dovnitř pouhým poťukáním. Nic není ztraceno ani pokud nejste vybaveni nejnovějším modelem. Teplotu potravin můžete zkontrolovat i teploměrem.

POZOR NA RIZIKA

U všech potravin překontrolujte také senzorické vlastnosti. Jakmile se vám bude zdát, že vykazují změny v textuře nebo vůni, nemilosrdně se s nimi rozlučte. Vzhledem k teplotnímu výkyvu může v řadě potravin dojít k mikrobiální aktivitě, čím větší jsou totiž teploty, tím rychleji se některé mikroorganismy množí. Zvláštní obezřetnost byste měli věnovat majonéze, masu, uzeninám, rybám a plodům moře, vejcím, případně pomazánkám, ve kterých byla vejce použita, měkkým sýrům, mléku, zbytkům těsta, zákuskům nebo jogurtům. U těchto potravin zároveň nikdy neprovádějte chuťovou zkoušku!

Bez úhony by naopak mělo přežít dobře zabalené máslo, tvrdé sýry, zabalené tavené sýry, čerstvé ovoce a zelenina, konzervované ovoce a ovocné šťávy, otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, kečup, olivy nebo arašídové máslo!

V případě kontroly potravin v mrazničce je to o něco jednodušší. V zásadě zde platí pravidlo, že pokud se na potravinách nacházejí ještě krystalky ledu, nedošlo u nich k poškození a můžete je znovu zamrazit. Jedinou výjimkou jsou hotová jídla, smetanové zmrzliny, ryby a korýši. Důvodem je opět zrádný nárůst patogenních bakterií, a tedy i riziko, že byste si mohli přivodit některé z alimentárních onemocnění.

POZOR NA KŘÍŽOVOU KONTAMINACI

I přestože se některé potraviny mohou tvářit svěže, berte v potaz i riziko takzvané křížové kontaminace. Jde o přenos bakterií například ze syrových potravin na nekontaminované potraviny, riziko se navíc zvyšuje, pokud se již dále tepelně neupravují (ovoce, zelenina). Pokud se ve vaší chladničce, či mrazničce nacházelo syrové maso, jehož šťáva mohla odkapávat na ostatní potraviny, bez váhání je zlikvidujte. Zvlášť v případě kuřecího masa můžete zabránit mimo jiné přenosu bakterií Salmonella, které jsou původcem onemocnění salmonelózou.

Víte, že správné uspořádání chladničky snižuje spotřebu a prodlužuje trvanlivost? Ve spodní polici uchovejte maso, salámy, v šuplíku to ovoce a zeleninu, které do lednice patří. Nejteplejší jsou poličky ve dveřích chladničky, tam by měly být potraviny méně náchylné k teplotním výkyvům (sýry, dresinky na bázi octa, marmelády nebo olivy). Chladničku byste měli naplnit alespoň na 75 procent objemu. Potraviny by měly být zbaveny přebytečného vzduchu a jejich velikost by měla odpovídat maximálně jednomu až dvěma kilogramům masy na jednotlivé balení.

ČÍM VÍCE, TÍM LÉPE

Pokud budete mít mrazničku napěchovanou, déle se v ní udrží chlad a jídlo bude v případě nenadálé nepříjemné události v bezpečí. To samé platí, i pokud budete potraviny kupit na sebe do tzv. iglú. I v tomto seskupení lépe udrží chlad. Potraviny ukládejte do potravinářské fólie nebo pevnějších sáčků, maso dávejte v mrazničce dozadu (nepůjde na něj teplo při otevření dvířek). Všechny balíčky si značte datem, kdy jste je zamrazili. Budete mít lepší přehled, kterému z nich se blíží konec použitelnosti. Usnadníte si tak organizaci zásob, logistiku vaření a budete mít větší jistotu zdravotní nezávadnosti vašich zásob.


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.