04.02.2014 ČTK
Na množství tuku v zakysaných smetanách si posvítil dTest.
Množství mléčného tuku v zakysaných smetanách v řadě případů neodpovídá tomu, co uvádějí výrobci na obalech, vyplývá z výsledků testu zveřejněných dnes spotřebitelským časopisem dTest. Z 32 testovaných smetan obsahovala každá čtvrtá méně tuku, než bylo napsáno na etiketě. Chuť řady výrobků podle časopisu navíc zhoršuje přidaný škrob.
"Největším hříšníkem byl z tohoto hlediska výrobek s názvem Creme fraiche značky Bohemilk. Místo deklarovaných 38 procent ve skutečnosti obsahoval pouze 33,6 procenta tuku," uvedl vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis. Část testovaných výrobků naopak obsahovala více tuku, než bylo deklarováno. Takovým výrobcům nelze podle časopisu nic vyčítat, protože údaj o množství tuku doplňovali slovem "nejméně" nebo "minimálně". Zavazovali se tím jen ke spodní hranici obsahu tuku.
Přítomnost škrobu v zakysané smetaně žádný český ani unijní předpis nezakazuje a rovněž není stanoveno, kolik ho tam má být. Výrobci přídavek škrobu odůvodňují tím, že zabraňuje vyvstávání syrovátky s tím, že zároveň nezhoršuje chuť. Toto tvrzení výrobců se podle dTestu nepotvrdilo. Škrob prý chuť smetan změnil k horšímu. V některých smetanách přitom uvolňování tekutiny nezabránil, takže měly řídkou či vodnatou konzistenci.
"Kvalitní smetana se obejde bez škrobu, což ukázal vítěz testu, jímž se stala Pochoutková smetana kysaná Olma s 16 procenty tuku," uvedl vedoucí redakce časopisu Daniel Pavlis.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.