05.02.2015 SZPI
Od začátku ledna, kdy se inspektoři Státní veterinární správy poprvé vydali v rámci nových kompetencí na kontroly restaurací, již bylo zjištěno mnoho závažných nedostatků.
Za pouhý měsíc, kdy platí novela zákona o potravinách, proběhlo celkem 542 kontrol – u 62 z nich byla zjištěna nějaká závada (celkem 240 závad). Nejčastěji se tyto prohřešky týkaly Pardubického kraje, Prahy a Jihomoravského kraje.
Mezi komodity, u kterých byla nejčastěji zjištěna nějaká závada, patří: maso hovězí/vepřové, maso ze zvěřiny, maso drůbeží/králičí, vejce a produkty rybolovu. Nejvíce prohřešků v rámci kontrol zvěřiny se týkalo: sledovatelnosti, čištění a sanitace, skladování surovin a potravin, označení potraviny a nevyhovujících prostor.
Během kontrol bylo celkem ve 13 případech zjištěno nevyhovující zacházení se zvěřinou (chybějící doklady o původu: obchodní doklad, lístek o původu zvěře, plomba). V šesti případech (Jihomoravský kraj 3x, Jihočeský kraj 1x, Pardubický kraj 1x a Liberecký kraj 1x) byla nařízena likvidace zvěřiny (celkem 74 kg). Dále byla nařízena likvidace 200 kg masa, 61 kg produktů rybolovu a 63 kg drůbežího masa.
Výše pokut ještě nebyla provozovatelům zařízení stravovacích služeb (restaurací) sdělena. V souvislosti s celkově neuspokojivou situací v této oblasti navázala Státní veterinární správa úzkou spolupráci s policií České republiky, aby společně pracovali na zlepšení situace.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.