24.06.2019 Jana Čiháková
Horké letní počasí přímo vyzývá ke konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Dopřejte si pestrou nabídku sezonních potravin, které obsahují látky důležité pro naše tělo. Konzumace jejich dostatečného množství se projeví i na vašem zdraví.
Pestrá strava a především čerstvé ovoce a zelenina by měly být základem vašeho denního jídelníčku. Ovoce a zelenina obsahují velké množství důležitých látek, jako jsou vitaminy, minerály, vláknina a další. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto doporučuje konzumaci alespoň 400 g ovoce a zeleniny denně. Jednat by se však mělo o pestrou kombinaci, která našemu tělu poskytne dostatek potřebných látek, zejména tzv. fytonutrientů. Ty se podílejí na zpomalování stárnutí buněk a zároveň nás dokážou chránit například i proti onemocněním srdce.
„Fytonutrienty jsou charakteristické intenzivní barvou, aroma a chutí. Ve své podstatě se jedná o přírodní, přirozeně se vyskytující chemické složky, které jsou v zelenině a ovoci obsažené ve formě různých sloučenin,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, ředitel České asociace pro speciální potraviny. Fytonutrienty se přitom nacházejí přímo pod slupkou ovoce a zeleniny. Pokuste se tedy tyto potraviny konzumovat v jejich přirozené podobě, ideálně se slupkou, a pokud to je možné, tepelně nezpracované.
Studie z roku 2014 pro British Journal of Nutrition prokázala spojitost konzumace čerstvého ovoce a zeleniny s dostatečným množstvím fytonutrientů v lidském těle. Dopřejte si tak nejen v létě jejich dostatek. Ovoce a zelenina navíc obsahují mnoho dalších prospěšných látek, které vám z dlouhodobého hlediska pomohou udržet si dobrý zdravotní stav.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.