30.01.2023 Jana Čiháková
Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství.
Společnost McCain, jak ji známe dnes, je globálním výrobcem kvalitních mražených hranolků a bramborových specialit. Na jejich přípravu používá jen ty nejlepší odrůdy brambor, které pěstuje podle principů udržitelného zemědělství. Jejich zpracování a výroba produktů probíhá pod přísnou kontrolou, aby byla dodržena ta nejvyšší kvalita oblíbených výrobků.
Příběh značky McCain se všakzačal psát už v roce 1957, kdy bratři McCainovi založili továrnu na výrobu hranolků v kanadském městě Florenceville. Pocházeli z farmářské rodiny, která se zabývala pěstováním brambor, a právě vědomosti několika generací pěstitelů bratři zúročili v nápadu vyrábět první mražené hranolky na světě.
O několik let později otevřeli první evropskou továrnu ve Velké Británii a po ní i další v Holandsku. Vždy si dali záležet na tom, aby továrny byly co nejblíž bramborových polí, zejména pro zachování čerstvosti plodin a efektivní využívání zdrojů. Následovala Francie, kde otevřeli továrnu s největší výrobní linkou na hranolky na světě. Dnes jsou křupavé hranolky McCain známé na celém světě. Společnost působí na 6 kontinentech, ve 160 zemích a zaměstnává více než 20 000 lidí.
V roce 1995 se dostaly hranolky McCain i do České republiky a staly se lídrem ve svém segmentu. V současnosti značka produkuje širokou škálu výrobků, které se hodí pro každou příležitost! Bramborové produkty společnost neustále inovuje tak, aby poskytly spotřebitelům ten nejlepší zážitek a radost z dobrého jídla. Značka McCain je držitelem dvou ocenění Czech Superbrands.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.