Zajímavosti z říše jídla - měsíc červen

Zajímavosti z říše jídla - měsíc červen

17.06.2011 Šárka Škachová

Kde se vzala zmrzlina? A jak přišel nanuk ke svému jménu? Který národ sní nejvíc zmrzliny? A kterou zmrzlinu měl nejradši Alexandr Veliký?

15.6. 1851 (Baltimore - USA) Jacob Fussell otevřel první továrnu na zmrzlinu

Výrobě zmrzliny velmi napomohl vynález jistého Blasiuse Villafranca, občana Říma. Ten totiž v roce 1550 objevil způsob, jak dosáhnout bodu mrazu. Ke sněhu stačilo přidat ledek nebo sůl. První výrobník ledu byl ruční a objevil se v roce 1846. V roce 1851 si všímavý dodavatel mléka jménem Jacob Fussell položil otázku, co dělat se smetanou, když nejde na odbyt? Využil předešlých vynálezů a začal vyrábět zmrzlinu, kterou prodával ostatním mlékařům. Můžeme ho považovat za zakladatele první továrny na zmrzlinu.

V Londýně se začala zmrzlina vyrábět v továrně založené v roce 1870 a zasloužili se o to zejména italští přistěhovalci. Stali se z nich obratní pouliční prodavači zmrzliny, kterým se neřeklo jinak než „hokey-pokey men” a všude bylo slyšet jejich volání „Ecco un pocco – Tady je kousek.” V roce 1903 si italský přistěhovalec jménem Italo Marciono patentoval vynález zmrzlinového kornoutku.

Ve Velké Británii byl pouliční prodej zmrzliny nejpopulárnější v roce 1922, paradoxně díky párkům. Téhož roku si jistý Thomas Wall, výrobce párků v Actonu, dělal starosti, že mu v letním období nejdou párky tak na odbyt a nemá tím pádem mzdu pro své prodejce. Přišel na nápad vyrábět balenou zmrzlinu. Prodavači párků tlačili po ulicích tříkoláčky a prodávali zmrzlinu s názvem „Stop me and buy one – Zastav mě a kup si jednu.” Ve 30. letech se poprvé objevil mražený krém vtěsnaný mezi dvě oplatky a lidé mohli ochutnat úplně  první zmrzlinu na dřevěném klacku.

zmrzlina

Z historie:

Historie zmrzliny je velmi dlouhá a provázela lidstvo celé věky, neboť sněhem chlazené ovocné šťávy rádi popíjeli už ve starém Egyptě vládnoucí faraonové. Zmrzlina v takové podobě, jak ji známe dnes, připravovaná z vody a mléka, údajně vznikla v Mongolsku. Benátský cestoval Marco Polo ochucené mléko dovezl z Číny Benátčanům, aby mohli ochladit svá hrdla a zaplát vášní k chladné zmrzlině. O ledovém osvěžení se dochovaly písemné zápisy již z dob starověkého Řecka. Tam si ti nejurozenější nechávali donášet sníh přímo z vrcholu posvátné hory Olymp. Alexandr Veliký si sníh nechával vylepšovat směsí čerstvého ovoce, medem i vínem. Pro její osvěžující chuť ledovou pochoutkou nepohrdnul ani učenec a praotec lékařů - Hippokrates. Zmrzlina se podávala na hodokvasech v paláci francouzského krále Ludvíka XIV. a stala se oblíbenou součástí prostřené tabule krále Karla II., ale dávno před tím vládci Babylonu pro potěšení lízali horský sníh a připadali si u toho velmi vznešeně. Dnes je zmrzlina běžnou součástí našich životů a jen těžko si někdo vybaví její příběh, kterým si musela projít, než se z ní stal nanuk na dřívku, praktická to ledová pochoutka, co si prošlapala cestu i do domácí ledničky a bez které si dnes už horké léto představí jen málokdo.

Víte kde se vzal název nanuk? Jmenoval se tak indiánský hrdina z filmu Roberta Flahertyho. Inucký lovec „Nanuk – člověk primitivní“ dal vzniknout obchodní značce, která postupem doby v naší řeči zdomácněla.

Paradoxně se zjistilo, že největšími jedlíky zmrzliny jsou obyvatelé severní Evropy, Švédové a Finové. Na jednoho obyvatele tam připadne až 15 litrů zmrzliny ročně.

Nedáte si kousek? … mléčnou, smetanovou, vodovou, ovocnou, točenou, nanuk nebo sorbet?

Nákupní doporučení

Při nákupu si ohlídejte správnou teplotu v mrazicím boxu. Ta by měla dosahovat -18 °C nebo nižší. A nekupujte tu, která má poškozený či zdeformovaný obal se stopami krystalků námrazy, protože to svědčí o nesprávném skladování.


Mohlo by vás zajímat

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.