22.09.2011 Ing. Jana Poděbradská
Povinnou výbavou vašich kabelek či batohů je tabulka čokolády, po obědě si nedokážete odepřít dezert a na obalení nervů vám zabírá jen sáček bonbónů? Někteří z nás si prostě život bez sladkých laskominek nedokáží představit.
Není se čemu divit, sladká chuť nás doprovází již od narození. S první chutí, s kterou se naše chuťové pohárky setkají, je mateřské mléko a to má nasládlou chuť. Dle několika studií mohou být sladkosti podobně návykové jako třeba cigarety a je možné si na ně vytvořit podobný druh závislosti.
V západní Evropě připadá na jednoho člověka průměrná roční spotřeba cukru až 40 kg. Ještě před pár desítkami let to bylo něco málo přes 10 kg. S rostoucí spotřebou cukru roste i podíl obézních lidí a velikost pneumatik kolem opasků. Jak to tedy udělat, abychom neporušili dietní plán a přitom si mohli dopřát sladký hřích? Stačí správně obelstít naše chuťové buňky.
Když už si chceme dopřát, vyberme si takovou laskominu, která je „pouze“ sladká, ale neobsahuje již další kalorické bomby. Nejhorším zákuskem může být klasický dort. Samotný cukr by až tak nevadil, daleko horší je tuk v krémech, polevách, ale přidává se i do těst, aby byla jemnější. Skoro všechny sušenky, oplatky, řezy a podobné nástrahy mají totiž okolo 30 a více procent tuku.
Místo sušenek s náplněmi a polevami sáhněme proto raději po dětských piškotech, které obsahují jen 5 % tuku. Jejich chuť můžeme vylepšit ponořením piškotů do lahodných a přitom lehkých přesnídávek, které nalezneme v rozmanitých příchutích.
Místo dortů ovoce
Nejzdravější volbou k uspokojení našich sladkých chutí je čerstvé ovoce. I tady je ale důležité si hlídat jeho množství a především cukr v něm obsažený. Jako vhodné a méně sladké druhy můžeme doporučit jahody, borůvky, maliny, broskve, nektarinky, třešně, švestky, mandarinky, pomela…
Jako nejlepší ovocný dezert můžeme označit ananas. Je lahodný, voňavý a jeho enzymy napomáhají k hubnutí. Navíc patří mezi nejznámější přírodní spalovače tuků. Právě enzym bromelin štěpí bílkoviny na aminokyseliny, a tak působí příznivě na trávení. V kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů, ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Pozor bychom si ale měli dát na konzervovaný ananas. Ten ztrácí až polovinu účinných látek a také enzym bromelin se z velké části rozkládá. Mnohem cennější je ananas čerstvý. V Karibské oblasti je dokonce pokládán za afrodisiakum.
Další lehkou, osvěžující lahůdkou je meloun. Ten však nepatří mezi ovoce, jak se spousta z nás chybně domnívá. Meloun je totiž stejně jako dýně zelenina. Díky velkému množství vody (90-93 %) a nízké energetické hodnotě je to malý dietní zázrak.
Pozor na banány a hroznové víno
Opatrní byste měli být při konzumaci banánů a hroznového vína. Mají vyšší glykemický index, a proto se ve větším množství do diety nehodí. Vhodné není ani přezrálé ovoce. Zráním se totiž zvyšuje glykemický index i jeho energetická hodnota.
Existuje však jedno kouzlo, jak celý glykemický index ovocného dezertu snížit. Tajemství je v kombinaci ovoce s jogurtem či tvarohem. Jelikož obsahují bílkoviny a tuk, snížíme jejich přidáním glykemický index výsledného jídla a navíc nás pak tato laskomina zasytí na delší dobu.
Vhodnou alternativou by mohlo být také sušené ovoce. To již ale obsahuje mnohem více cukru a nemělo by se to s ním přehánět, ale rozhodně našemu tělu prospěje více než klasické sladkosti.
Jak vybrat mléčné dezerty?
Vhodným dezertem by mohl také být samotný jogurt nebo tvaroh. Na trhu je značné množství různých druhů a příchutí, jaké ale zvolit a přitom nepřibrat? Dietními alternativami mohou být např. Activia lehká a fit, Ovofit nebo také Jogobella light. Všechny tyto lehké zázraky najdeme v rozmanitých příchutích.
Jogurty si můžeme dochutit různými müsli. Ne všechna jsou ale vhodná. Mnozí výrobci své směsi značně přislazují. Nejlépe uděláte, když si koupíte pytlík obyčejných ovesných vloček a přidáte si ovoce a oříšky dle vlastní chuti.
Čokoládu ano, ale…
Pokud raději mlsáte čokoládu, nemusíte se ani této lahůdky úplně vzdát. Dopřejte si ale raději čokoládu s vysokým procentem kakaa (60-80 %). Čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím méně cukru v sobě skrývá. Hořká čokoláda má navíc výraznější chuť, takže by vám měl stačit jen malý kousek.
A teď jeden zajímavý fakt:
· Čokoláda se vyrábí z bobů kakaovníku. - Boby jsou zelenina.
· Cukr se vyrábí z cukrové řepy. – Také tedy náleží do kategorie zelenina.
· Takže čokoláda je vlastně zelenina.
Zmrzlá pochoutka
Lahůdka na konec je opravdu lahůdková. Zmrzlina má mezi dezerty výjimečné postavení. Velký podíl této pochoutky tvoří voda, která v podobě ledových krystalů naše chuťové buňky mazaně obelstí. Ovšem škála mražených lahůdek je obrovská a jejich kalorická hodnota se značně liší. Některé by se daly přirovnat ke kalorickým bombám, jiné naopak skvěle chutnají, osvěží a přitom linii nijak zvlášť neohrozí.
Jaké tedy vytáhnout z mrazících boxů a jaké tam nechat raději mrznout? Vyhnout bychom se měli smetanovým zmrzlinám zalitých čokoládou. Mezi tzv. zmrzliny těžkého kalibru můžeme zařadit např. Magnum (1164 kJ) , Magnum double chocolate (1445 kJ), Cornetto (1113 kJ) nebo Big Eskymo (1045 kJ).
Lahodným kompromisem jsou tvarohové a jogurtové zmrzliny s velmi přijatelnou energetickou hodnotou a výbornou chutí. Jedním z nejméně sladkých a svým složením nejvhodnějších je nestárnoucí a všemi generacemi oblíbený tradiční Míša s 53 % tvarohu (531 kJ, 11 g sacharidů). Do této kategorie bychom mohli zařadit také Fit line (například Fit line tvaroh rybíz 364 kJ, 9,5 g sacharidů) nebo Chuť léta (456 kJ).
Chilli a sladké?
A jedna doslova žhavá zpráva na závěr – Britové přišli se sladkostmi obohacenými o výtažek z chilli, který pomáhá spálit více kalorií. Takže do budoucna bychom prý při mlsání mohli rovnou i hubnout.
Tajemstvím je dihydrokapsiát. Pokud se přidá do jídla, v těle zrychluje metabolismus. Jeho velkou výhodou je fakt, že nezpůsobuje pálivost pokrmu. Každá porce by měla obsahovat asi tři miligramy tohoto zázraku. Takové množství bychom získali z deseti chilli papriček.
A jedna rada na závěr, dejte přijatým kaloriím pořádně do těla. Nevyhýbejte se žádné činnosti, myslete na to, že si pak za odměnu budete moci dát něco sladkého. Když tedy při cestě do práce vystoupíme o zastávku dříve nebo místo výtahu spočítáme, kolik že schodů to vlastně vede k naší kanceláři, tak si pak bez výčitek a s radostí můžeme nějakou tu hříšnou radost klidně dopřát. Hřešit je lidské a příjemné. A proto se tedy někdy nechme paní Mlsnou klidně dohonit.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.