Zapomenuté jáhly mají nezapomenutelné účinky: 7 důvodů, proč jim dát šanci

Zapomenuté jáhly mají nezapomenutelné účinky: 7 důvodů, proč jim dát šanci

24.03.2021 Jana Čiháková

Na jáhly už se zapomnělo. Jsou typickou staročeskou potravinou. Přitom je to velká škoda. Představují ideální zdroj energie pro výkonnostní sportovce, jsou ale vhodné i pro bezlepkovou dietu nebo diabetiky.

Jáhly jsou drobné žluté kuličky, které se vyrábějí z prosa. Proso se omílá mezi mlýnskými kameny obdobně jako mechanicky loupaná pohanka. Jáhly patří mezi obiloviny bohaté na kyselinu křemičitou, vitamíny B1, B2 a kromě tuku a železa obsahují hodnotné bílkoviny. Mají příznivý vliv na zpevnění kostí, růst vlasů a díky hořčíku a vápníku pozitivně ovlivňují činnost srdce. Lze je konzumovat nasladko (v podobě kaší, palačinek, dezertů apod.) i naslano (jako přílohu k hlavním jídlům, v omeletách, slaných koláčích apod.).

„Zastánci vyváženého a pestrého jídelníčku s vybalancovaným množstvím makroživin, vitaminů a minerálních látek jáhly pravidelně konzumují v týdenním, čtrnáctidenním či třítýdenním cyklu,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Co získáte, když jáhly zařadíte do svého jídelníčku?

  • protože jsou zdrojem vitaminu B, mohou pomoci doplnit jeho množství do organismu a působit tak preventivně proti únavě
  • proti únavě mohou působit také proto, že mají nízký glykemický index, zasytí na delší dobu a mohou tedy prodloužit pracovní výkon (jsou velmi vhodné pro diabetiky)
  • díky sycení organismu na delší dobu a lehké vstřebatelnosti jsou ideálním předtréninkovým zdrojem komplexních sacharidů před sportovním výkonem trvajícím 60 a více minut
  • pocit sytosti, po jejich konzumaci ocení také ti, kteří si přejí redukovat porce přílohy k obědu či večeři v souladu s vybalancovaným poměrem makroživin
  • lehká vstřebatelnost může také pomoci lidem s citlivým trávením či dráždivým trakčníkem
  • řadí se k potravinám přirozeně bezlepkovým, proto jsou vhodnou potravinou pro celiaky
  • konzumace jáhel obohatí jídelníček o další zdroj železa, proto jsou vhodné pro lidi s jeho nedostatkem

Text MC Consultant, foto shutterstock a Menu Gold


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.