21.03.2014 Renata Reihserová
Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.
Slovní spojení jarní únava zní ze všech stran pokaždé, když se za okny začne hlásit jaro. Až se může zdát, že je jaro za únavu přímo zodpovědné. Pravdou je, že jarní únavu způsobuje zima a nedostatek slunečního svitu. Jde o přirozený biorytmus, v němž žily už desítky generací předků.
Během chladného období roku naše aktivita klesá a vzestupnou tendenci nabírá s oteplením, prodloužením dne a dostatkem světla a slunce. Je pouze otázkou času, kdy snížené tempo zase přirozeným způsobem nabude na obrátkách.
Jarní únavě se klidně poddejte a nechte tělo odpočívat. Dopřejte si pravidelný a dostatečně dlouhý spánek. Je to nejefektivnější nástroj pro regeneraci organismu. Snažte se chodit spát každý den v podobný čas a spěte nejlépe sedm až devět hodin. Úbytek sil si často přivodíte sami, když po vánočním přejídání nasadíte ostrou dietu, zhusta podpořenou mediální masáží o nutnosti detoxu. Může se pak lehce stát, že vám chybí základní živiny, včetně důležitých vitaminů, a tělo stávkuje.
Organismu bude pro začátek stačit, když nebudete kouřit, pít alkohol a jíst oblíbené cholesterolové bomby jako brambůrky, sušenky a hranolky, zapíjené sladkými limonádami. Tělo se samo očistí a připraví na jaro přirozenou cestou. Nemusíte striktně dodržovat někým sestavený jídelníček, abyste tělu pomohli dobře fungovat. Někdy stačí jen tělu naslouchat a vyhovět jeho přáním. Samo dá najevo, že nemá dostatek energie a volá po odpočinku. Když je tělo spokojené, usnete do dvaceti minut poté, co ulehnete do postele a probudíte se sami bez budíku.
Ke stokrát opakovaným radám patří také ta, že pohyb venku na zdravém vzduchu pomáhá tělu se s únavou poprat. Vyměňte tělocvičnu za kolo, bruslení nebo choďte na procházky do lesa. Zkrátka si užívejte jarního sluníčka a teplejšího ovzduší. Pohybem se vám díky vyplavení serotoninu zlepší nálada. Chůze je nejpřirozeněším pohybem, a proto prospěje v každodenním boji proti stresu.
Nesmíte zapomenout na dostatečný příjem tekutin, denně je třeba vypít alespoň dva litry vody nebo čaje, a to třeba z jarních bylin (kopřiva na čištění krve, ostropestřec na játra). Můžete otestovat i sílu mladého ječmene či chlorelly.
Kyselé – povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater. Častá chuť na kyselé potraviny může být projevem poruchy funkce slinivky břišní. Přemíra kyselých jídel ale způsobuje pálení žáhy a žaludeční vředy.
Slané – zvýšená chuť svědčí o narušené funkci ledvin. Větší množství soli způsobí zadržení tekutin v těle a přetížení ledvin.
Hořké – tělo volá po očistě. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce.
Ostré – mobilizují se játra a žlučník. Ostrá chuť reguluje také činnost střev a plic, překrvuje a zvlhčuje sliznice, které jsou náchylnější na alergie a zvyšují produkci hlenů.
Jak na to? Naordinujete si trochu jiný stravovací režim. Není to dieta v pravém smyslu slova. Je to očistný proces organismu, kterým by se měla znovu nastartovat nebo jen pobídnout vaše vnitřní „chemička“. Proces restartu trvá sedm dní. Pokud vydržíte jíst zdravě a odlehčeně měsíc a déle, vašemu tělu to určitě prospěje. Jídelníček si upravte pocitově na tělo, podle svých chutí, dodržujte ale základní pravidlo o malých porcích nejméně pětkrát denně.
1. den je zeleninový:
● Konzumujte pouze zeleninu, a to nejlépe syrovou podle chuti, ať už ve formě salátu zakápnutého kvalitním rostlinným olejem (olivovým, řepkovým), nebo jen samotnou. Celkové množství by však nemělo překročit 1,5 kg rozděleného nejméně do pěti denních dávek. Pokud vám dělá syrová zelenina potíže, můžete si ji lehce tepelně upravit.
2. den je ovocný:
● Jí se pouze a jen ovoce. Denní dávka je obdobná jako u zeleniny. Vybírejte ale z více druhů ovoce a dbejte, aby mělo nižší obsah cukru. Vhodný je např. ananas pro svůj vysoký podíl vlákniny, dále grapefruit, jablko či mango. Méně vhodný je banán nebo hroznové víno, ale i hruška.
3. a 4. den přidáte sacharidy:
● K zelenině a ovoci postupně zařazujte ostatní sacharidové potraviny. První mohou být třeba brambory. Pak dušená zelenina na rostlinném oleji, dobré je i kysané zelí, které tělu dodá vitamin C. Nebo přidejte celozrnné pečivo, těstoviny, rýži. Mějte ale na paměti, že musíte každý den přidat pouze jednu potravinu. A vše kombinujte se zeleninou či ovocem.
5. a 6. den následují živočišné bílkoviny:
● Od pátého dne je dobré zařadit do jídelníčku zdroje živočišných bílkovin ve formě méně tučného sýru, jogurtu nebo tvarohu.
7. den přichází na řadu maso:
● Sedmý den přidejte do svého jídelníčku bílé maso. Ať už je rybí, kuřecí, králičí nebo krůtí. To je na vás a vašich chutích. Nejlepší úprava je dušení, vaření, ale i pečení. Naprosto nevhodné je smažení nebo úpravy na větším množství tuku.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.