24.08.2010 Tomáš Miškovský
Podle odborníků mohou i zdravější jídla bez cukru a s nízkým obsahem soli chutnat stejně dobře jako nezdravé, ale velmi chutné „kalorické bomby“. Stačí jen oklamat mozek novou chemickou látkou.
Modulátor chuti o daném chemickém složení se přidá v malém množství do jídla. V mozku pak stimuluje určitá místa vyvolávající pocit, že člověk požívá chutné jídlo. Jedlík si jednoduše myslí, že potravina je o něco sladší nebo slanější než ve skutečnosti. Patent na modulátor chuti mají dvě americké firmy, z nichž jedna spolupracuje s výrobcem cukrovinek Cadbury a druhá s Coca-Colou.
„Nový“ nápad přitom není úplně inovativní. Například společnost prodávající mražené potraviny Iceland uvedla před 11 lety na trh květák s příchutí pizzy a mrkev s příchutí čokolády. Ačkoli se novinka zalíbila některým rodičům, trhákem v supermarketech se nestala, protože se lidé báli přídatných chemických látek v zelenině.
Vědci uvádějí, že většina lidí je geneticky „naprogramována“ tak, že jim tučné jídlo chutná, protože ho byl po miliony let nedostatek. Teď je ale vysoce kalorických potravin přemíra, což se u současné generace projevuje rostoucím počtem obézních lidí.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.