13.11.2014 Redakce
Jakého kapra letos vybrat na Vánoce? Vyplatí se vyzkoušet kapří maso se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin?
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity uvede letos do širšího prodeje svou produkci kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Na trh se tato funkční potravina dostane před Vánoci prostřednictvím tří prodejen MAKRO v Praze, jedné v Českých Budějovicích a také vybraných stánků v centru Prahy, Říčanech a Českých Budějovicích.
Zdraví prospěšný dopad konzumace kapra vyživovaného pomocí krmiva obsahujícího kromě tradičních obilovin také rostlinné, především řepkové nebo lněné oleje, prokázal několikaletý výzkumný projekt. Na něm spolupracovala pod vedením Fakulty rybářství a ochrany vod řada odborných subjektů, mezi nimi i specialisté na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu. Letos poprvé fakulta přistoupila k prodeji veškeré své zhruba desetitunové produkce.
„Ryby budeme prodávat z kádí označených naší ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby,“ říká Václav Nebeský, který na vědeckém pracovišti ve Vodňanech řídí spolupráci s komerčními subjekty. „Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin je totiž patentově chráněn. Specialitou našich prodejních stánků bude přítomnost našich spolupracovníků. Většinou půjde o studenty, kteří budou umět zákazníkům vysvětlit a popsat přednosti našeho kapra,“ dodává.
„Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu,“ říká Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod. „Kapří maso je přitom samo o sobě nízkoenergetické, dobře stravitelné a žádná zdravotní dieta ho nevylučuje,“ dodává s tím, že ryby jsou chované tradičním způsobem na vybraných rybnících a bez zásahů do vodního prostředí.
Omega 3 kapr se řadí mezi takzvané funkční potraviny. Ty obsahují významně vyšší množství látek, které mají prokázaný příznivý efekt na zdraví. V tomto případě jde o omega 3 mastné kyseliny, které jsou uznávané jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního aparátu. Obecně jsou funkční potraviny považovány za ty, které patří ke zdravému životnímu stylu.
Více informací je k dispozici na www.omega3kapr.cz
27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.