ZELENÉ PIVO DORAZILO NA ČEP - TAK, AŤ JEJ NEZMEŠKÁTE

ZELENÉ PIVO DORAZILO NA ČEP - TAK, AŤ JEJ NEZMEŠKÁTE

14.04.2022 Jana Čiháková

Stovky hospod, výčepů a restaurací v Česku dnes nabízejí hostům velikonoční pivní speciál zelené barvy ze Starobrna. Letos ho brněnský pivovar při příležitosti Zeleného čtvrtku uvařil už posedmnácté. Pro Čechy a Moravu Starobrno rozvezlo 3435 hektolitrů třináctistupňového speciálu, na Slovensko pak 350 hektolitrů.

Množství je menší než před pandemií, kdy pivovar pravidelně vyráběl 5000 hektolitrů. V únoru, kdy vaření zeleného piva začínalo, nebylo jisté, jaká omezení budou v době Velikonoc kvůli covidu platit, proto pivovar letos neuvařil stejný objem speciálu, jako před pandemií. Po dvou letech, kdy se zelené pivo prodávalo jen z výdejních okének nebo dokonce v PET lahvích, jej lze ochutnat znovu pouze v restauracích a hospodách.

VÍME, KDE

Seznam míst, kde lze ode dneška zelené pivo ochutnat, je dostupný na internetových stránkách www.zelenepivo.cz. Po dvou letech, kdy velikonoční svátky poznamenala pandemie covidu, se dnes na koleje v Brně vrací také "Šalina pub" tedy výčep v jedoucí tramvaji. Obkrouží centrum města dvakrát, začátek jeho trasy je na Mendlově náměstí, kde sídlí i pivovar.

Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé. Vaří se ze speciálního světlého ječného sladu, žateckého chmele poloraný červeňák a v přesně daný okamžik se do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh. Pivovar prozrazuje pouze to, že jeho součástí je kopřiva a na jednu 500litrovou várku je zapotřebí asi pět litrů. Autorem receptury, kterou Starobrno 17 let používá, je bývalý sládek Petr Hauskrecht.

Nápad na uvaření piva zelené barvy vychází z tradice, kdy se na Zelený čtvrtek před Velikonocemi mají jíst pokrmy zelené barvy - od zeleniny až po byliny.


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.