ZMRZLINY OPĚT RMOUTÍ INSPEKTORY, POLOVINU Z NICH NENÍ BEZPEČNÉ KONZUMOVAT

ZMRZLINY OPĚT RMOUTÍ INSPEKTORY, POLOVINU Z NICH NENÍ BEZPEČNÉ KONZUMOVAT

07.09.2023 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos prověřila 128 vzorků zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 45 procent z nich. Situace tak zůstává dlouhodobě nepříznivá, řekl dnes při jedné z kontrol v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Loni nevyhovělo 53 procent vzorků zmrzliny, předloni 48 procent. U ledů do nápojů je situace ještě horší, protože ze 75 vzorků jich nevyhovělo 48. Výsledky letošních kontrol zmrzlin a ledu do chlazených nápojů tak podle inspekce nejsou uspokojivé.

Při výběru, kam půjdou inspektoři na kontrolu, se SZPI řídí hodnocením rizik. Častěji chodí inspektoři k těm prodejcům, u nichž lze z nějakého důvodu očekávat výskyt problémů, ale jednou za čas zkontrolují každou provozovnu. "I když tedy nelze říct, že každá druhá cukrárna má problém, situace uspokojivá není," řekl Kopřiva.

BAKTERIE, KTERÉ NECHCETE

Při kontrole se inspektoři zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů a kontrolují zařízení na přípravu. "Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae," zmínil Kopřiva. Důvodem je nedodržení hygieny výroby, nedostatečná sanitace zařízení a nedodržení výrobního postupu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je to, že zmrzlina se na konci dne nezlikviduje, ale následující den ji zaměstnanci dají zase do stroje. "Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a opačně," doplnil Kopřiva. Zda je rizikovější zmrzlina kopečková či točená, se podle Kopřivy ale nedá říct.

V ledech do nápojů se vyskytovaly bakterie Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoky či koliformní bakterie. Důvodem jejich výskytu je podcenění hygienické praxe při výrobě a nedostatečná pravidelná dezinfekce výrobníků ledu. Výskyt problémů okolo 70 procent vzorků je pravidlem už i z minulých let.

Inspekce obvykle na místě zakáže používat zařízení na výrobu. Provozovatel musí provést sanitaci a poté udělat mikrobiologický rozbor. Pokuty dostávají provozovny ve správním řízení a podle závažnosti problému a podle toho, zda jde o opakovaný prohřešek, dostávají pokuty od desítek po stovky tisíc korun.


Mohlo by vás zajímat

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Sapa nezklamala! Inspekce tu odhalila 170 kg nevyhovujících potravin a nelegální výrobnu masa

18.08.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.