07.08.2013 ČTK
Dalších 27 potravinářských výrobků od 13 výrobců získalo značku kvality Klasa.
Oceněny byly například sýry z mlékárny Lacrum Velké Meziříčí, klobásy a párky od firmy Steinex nebo smetanový brusinkový jogurt z Chocně. ČTK o tom informovala agentura Comunica.
Národní značku kvality Klasa uděluje potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003, výrobce ji získává na tři roky. Při zhoršení kvality či porušení stanovených podmínek jim může být logo odebráno dříve. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku Klasa na obalech celkem 1186 produktů od 220 českých a moravských výrobců. Značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).
V roce 2012 šlo na podporu značky Klasa 200 milionů korun. "Pro rok 2013 došlo ke snížení rozpočtu o 40 milionů korun u značky KLASA a o deset milionů u značky Regionální potravina, což povede k poměrnému omezení marketingových a komunikačních aktivit u obou značek," uvedl mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Petr Hlavatý.
SZIF loni podepsal smlouvu s agenturou Comunica, která značku propaguje do konce letošního roku. Comunica vyhrála výběrové řízení k zakázce s maximální cenou 310 milionů korun.
V letošním roce se podpora značky Klasa zaměřila na podporu prodeje a edukaci zákazníků přímo v místě prodeje. Vedle tohoto běží spotřebitelské soutěže a kampaně v médiích. Značka se také letos představí na největší zemědělském veletrhu Země živitelka.
30.10.2012 | Med je jedním z nejstarších člověkem používaných sladidel. Barva, chuť, konzistence a kvalita medu závisí na zdroji nektaru, stejně jako na použité výrobní metodě. Obecně platí, že čím má med tmavší barvu, tím má výraznější chuť. Pro mnoho komerčních účelů se med pasterizuje a míchá, aby se dosáhlo jednotné chuti a struktury, ale i z hlediska chuti a zdraví je lepší kupovat surový, nefiltrovaný med z jednoho zdroje květin. Med obsahuje některé vitaminy skupiny B, jako thiamin, riboflavin a niacin. Ze stopových prvků železo, měď, vápník a hořčík.
28.08.2013 | Chráněné zeměpisné označení České pivo aktuálně používá 16 pivovarů pro 77 značek piva.
22.02.2013 | Uhodnout, odkud se k nám dostaly všechny ty špagety, tagliatelle, fusilli, penne a lasagne je snadné. Přesto přesné datové určení vzniku pasty je nejasné. Nudlové těsto připravovali již staří Římané a pravděpodobně i Etruskové. Příprava sušených těstovin neboli pasty je zaznamenána na Sicílii ve čtrnáctém století.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.