Značku Regionální potravina letos nově získalo 106 výrobků

Značku Regionální potravina letos nově získalo 106 výrobků

28.07.2014 ČTK

V pátém ročníku krajských soutěží o ně soutěžilo celkem 1294 produktů od 433 výrobců, uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zájem výrobců o značku roste, oproti prvnímu ročníku v roce 2010 vzrostl více než o třetinu. Potravináři letos soutěžili v devíti kategoriích. Nejvíce se jich přihlásilo v Jihomoravském, Zlínském a Ústeckém kraji. K dnešnímu dni má právo užívat označení po čtyři roky 475 výrobků. Na propagaci značky, kterou má v letošním a příštím roce na starosti agentura Ogilvy & Mather, je v rozpočtu 69 milionů Kč. Celková utracená částka by však měla být nižší, uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.


    "Čísla jednoznačně dokládají nejen rostoucí zájem spotřebitelů o čerstvé potraviny s jasným domácím původem, ale i zvyšující se zájem výrobců," uvedl Jurečka. V prvním roce o právo označovat své produkty zeleným logem soutěžilo 318 výrobců, letos takřka o 120 více.
    Podle Jurečky ministerstvo hledá různé nástroje jak podpořit domácí producenty potravin, aby modernizovali a rozšiřovali technologické vybavení. "A v tom může pomoc i propagace kvalitních potravin třeba prostřednictvím značky Regionální potravina," uvedl ministr.

 

    Ochutnat oceněné výrobky budou moci lidé letos i v rámci nového projektu MZe nazvaného Poznej svého farmáře. Ten začal v sobotu 26. července na farmě Čapí letka ve středních Čechách. Do poloviny září se uskuteční akce i na dalších čtyřech farmách v různých regionech. Projekt má popularizovat farmaření a přiblížit lidem tuto činnost a produkci potravin vznikající přímo na farmách.
    Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci lokálních potravin patří jejich větší čerstvost oproti z daleka dováženým produktům. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.
    Při nákupu regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je také ekologické hledisko. Doprava zboží na velké vzdálenosti totiž zatěžuje životní prostředí výfukovými exhaláty výrazně víc než nákup místních výrobků.


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.