Značku Regionální potravina má v Karlovarském kraji osm výrobců

Značku Regionální potravina má v Karlovarském kraji osm výrobců

02.07.2012 ČTK

Osm producentů potravin může používat v Karlovarském kraji značku Regionální potravina. Své konkrétní zboží, vybrané porotou, mohou takto označovat Prima Karlovy Vary, Jatky Rudolec, farmářka Vlasta Hnátková, Statek Bor, pekař Stanislav Pytlík, Pivovar Permon Sokolov, Karlovarská pekárna Trend a včelař Josef Šefčík.

Do 3. ročníku soutěže letos přihlásilo 22 výrobců 62 produktů. Mezi nejúspěšnější patřily sýr, pivo, med a klobásy. ČTK to řekl člen poroty Zdeněk Perlinger. Do všech třech ročníků přihlásila své produkty Karlovarská pekárna Trend, která z ní vždy odešla se značnou Regionální potravina. Je tak nejúspěšnějším výrobcem potravin v kraji. Ve dvou předchozích ročnících byla vždy oceněna za pečivo. Letos pekaři překvapili s Karlovarskými kapkami, sladkým dezertem. V soutěži mají tradičně úspěch uzeniny nebo masné výrobky. Jatky Rudolec proto uspěly s nakládaným hovězím a Prima s Otovickou klobásou. Farmářka Hnátková zaujala kozím sýrem a Statek Bor jogurtem.

potraviny

Vítězové v soutěži regionální potravina byli vybráni v osmi kategoriích z devíti, a to pekařské výrobky, cukrářské výrobky, mléčné produkty, sýry a tvaroh, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé a ostatní výrobky. Ani letos se nikdo nepřihlásil do kategorie ovoce a zelenina. V každé z kategorií porota ocenila tři výrobky. Právo používat prestižní značku Regionální potravina po čtyři roky má ovšem pouze první z hodnocených.

Povědomí nakupujících o značce Regionální potravina se podle Perlingera rok od roku zvyšuje a někteří producenti už mají problém vyrobit určitého zboží tolik, kolik by zákazníci chtěli. S regionálními potravinami se lidé čím dál více setkávají na farmářských trzích, speciálních ochutnávkových akcích a nově na ně narazí i v právě otevřené prodejně U sedláků v karlovarské čtvrti Dvory. Otevření obchodu iniciovali členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a ekologičtí farmáři z Karlovarského kraje.

Ve sdružení je zatím šest ekologických zemědělců a regionálních producentů potravin, uvedl předseda Biodružstva Jaroslav Prchal. Počet ale není konečný, postupně se přidávají další, podotkl. "Záměrem je prodávat čerstvé potraviny v biokvalitě z daného regionu, a zajistit tak odbyt konkrétním zemědělcům nebo výrobcům," uvedla členka družstva Ivana Květoňová. Otevření obchodu je jedním z prvních příkladů, jak usnadnit přístup ke kvalitní tuzemské bioprodukci a regionálním potravinám, dodal Perlinger.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.