Znát jen klasickou čočku je škoda, objevte tu červenou

Znát jen klasickou čočku je škoda, objevte tu červenou

20.04.2021 Jana Čiháková

Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve.

To je důležité pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy, a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

Polévka z červené čočky a drcených rajčat

Ingredience na 4 porce

80 g červené čočky půlené, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržele, 40 g řapíkatého celeru, olivový olej, 200 g drcených rajčat, 1 stroužek česneku, provensálské koření, 1 lžička cukru, sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

Polévka z červené čočky a batátu

Ingredience na 4 porce

130 g červené čočky celé, 2 střední batáty, 3 velké mrkve, 1 stonek tymiány, 3 stroužky česneku, 20 g čerstvého zázvoru, 0,5 dcl olivového oleje, sůl, pepř, čerstvá petrželka, 120 g zakysané smetany

Postup:

Batát i mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě čočky orestujeme na olivovém oleji, zalejeme vodou a dáme vařit. Jakmile nám polévka zavaří, přidáme červenou čočku. Vše vaříme do změknutí (cca 20 minut). Během varu odebíráme pěnu, která se nám může vytvořit na povrchu polévky. Jakmile je polévka uvařená, odebereme polovinu polévky do mixeru. Rozmixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Při expedici přidáme do talíře zakysanou smetanu, ta nám polévku krásně doladí.

Zdroj a foto Menu Gold a shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.