31.07.2023 | Pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), by se mělo přehodnotit. Ve výroční zprávě fondu to uvedl jeho generální ředitel Petr Dlouhý. Značky mají podporovat kvalitní české potraviny. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy je Klasa již přežitá a zákazníci na ni příliš nereagují, roste naopak zájem o Regionální potravinu. Měla by se ale modernizovat.
19.04.2021 | Označení potravinářskou cechovní normou má 1858 výrobků od 194 společností. Předloni bylo zapojených firem 109, meziročně tak počet vzrostl o zhruba 80 procent. Potraviny vyrobené podle norem by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.
04.02.2021 | Existují země, kde jsou paštiky považovány bez nadsázky za delikatesu. České paštiky předcházejí pověst potraviny, která snese téměř vše, a jejím standardním složením jsou levné zbytky po zpracování kvalitnějších masných výrobků. Na druhou stranu zu ale máme mnoho výrobců, pod jejichž "rukama" vznikají kvalitní výrobky, které by potěšily i toho největšího gurmána. Jak je tedy od sebe rozeznat?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.